Hlavní obsah

Lisabonská smlouva by neměla být považována za ústavu, řekl Kaczyński

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko a Česká republika by měly usilovat o to, aby Evropská unie byla demokratičtější a nerozhodovaly v ní jen France a Německo. Před čtvrteční státní návštěvou České republiky to řekl polský prezident Lech Kaczyński. Míní nadále bojovat, aby se Lisabonská smlouva nestala ústavou.

Článek

Problém Lisabonské smlouvy je podle Kaczyńského nadále aktuální. "Je třeba bojovat proti tomu, aby byla považována za ústavu, protože ta se spojuje se státem a Evropská unie státem není," řekl polský prezident.

"Tu aristokratickou republiku, kterou je Evropská unie, je třeba trochu zdemokratizovat," dodal polský prezident. O tom, co se v sedmadvacítce děje, rozhoduje podle něho hlavně Německo a Francie, k nimž se občas připojuje Británie. "Skutečné rozhodování by se mělo dále vyvinout," prohlásil Kaczyński.

Kaczyńského a jeho český protějšek Václava Klause spojuje skeptický pohled na Evropskou unii. Oba politici se stavěli proti přijetí Lisabonské smlouvy reformující EU a odkládali svůj podpis pod tímto dokumentem.

Kaczyński později odmítavé stanovisko změnil a smlouvu po souhlasu Irů v jejich druhém referendu podepsal. Klaus si před svým podpisem vymínil výjimku pro Česko z Listiny základních práv EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám