Hlavní obsah

Lipavský: Očekáváme, že se Severní Makedonie stane součástí EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skopje

Už před 17 lety byl Severní Makedonii udělen status kandidátské země Evropské unie. Další posun nastal až loni v červenci za dob českého předsednictví v Radě EU. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v úterý ve Skopji zdůraznil, že urychlení evropské integrace je ku vzájemnému prospěchu Severní Makedonie i Unie.

Foto: MZV/Kristýna Lekešová

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (vpravo) a jeho makedonský protějšek Bujar Osmani

Článek

(od našeho zpravodaje)

„Jsem rád, že přístupová jednání pro Severní Makedonii začala za našeho předsednictví. Ujistil jsem (makedonského ministra zahraničí) Bujara Osmaniho, že může počítat s trvalou českou podporou na cestě do EU,“ řekl Lipavský na tiskové konferenci v budově ministerstva zahraničí ve Skopji.

Severní Makedonii podle Lipavského čekají ještě „domácí úkoly“. Domácími úkoly měl na mysli reformy právního systému.

Přístup Severní Makedonie do EU brzdí Bulharsko, které požadovalo, aby Skopje do své ústavy explicitně vložila zmínku o bulharské menšině. Obě strany se na tom dohodly, ale makedonský parlament zatím změnu ústavy neschválil.

Lipavský: Konečně máme aktivního prezidenta

Domácí

Vzájemným vztahům Bulharska se Severní Makedonií neprospěly události nedávných dnů. V polovině ledna byl v Ohridu zmlácen 23letý Makedonec s bulharským pasem (v Severní Makedonii poměrně běžná věc) Hristijan Pendikov. V Bulharsku případ rezonoval, a Sofie dokonce na čas stáhla ze Skopje velvyslance Angela Angelova.

Balkánské úspěchy českého předsednictví

Podle Lipavského je nutné mluvit se všemi aktéry a umět je vyslechnout, pokud se ČR zasazuje o integraci západního Balkánu do evropských struktur.

Skopje nadále zůstává spojencem Česka v rámci NATO. „Očekáváme, že se Severní Makedonie stane součástí EU, a na této cestě jí budeme nabízet naši pomoc a spolupráci,“ dodal Lipavský.

Lipavského návštěva v Severní Makedonii má ohlas právě díky českému předsednictví v EU. „ČR tady má dlouhodobě dobré jméno. Naše předsednictví dosáhlo v západním Balkáně dalších úspěchů (Bosně a Hercegovině byl v prosinci udělen status kandidátské země a stanovení data vízové liberalizace Kosova – pozn. red.),“ potvrdil velvyslanec v Severní Makedonii Jaroslav Ludva.

Makedonci dlouhodobě podporovali vstup své země do EU. Ludva ale přiznal, že se na nich projevuje určitá únava z prodlevy. Podpora vstupu podle něj klesá i v řádech desítek procent, ačkoli byla dlouhodobě nad 80 procent.

Kromě vstupu Severní Makedonie do sedmadvacítky jednal Lipavský také o migraci či válce na Ukrajině. Makedonci totiž aktuálně předsedají Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jejímž členem je i Rusko.

„Předsednictví je velká příležitost pro Severní Makedonii, aby se ukázala ve světě i Evropě jako konstruktivní partner. Ohledně jednání s Ruskou federací jsem ale skeptický. Situace se ale může proměnit a je dobře, že Makedonci deklarují, že jsou připraveni hrát roli, pokud by se Rusko do jednání zapojilo,“ dodal Lipavský.

Osobní gratulace Pavlovi byl spontánní nápad Čaputové. Moc si toho vážíme, ocenil gesto Lipavský

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám