Hlavní obsah

Lídr nizozemské krajně pravicové strany dostal na mítinku lahví do hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den Haag

Thierry Baudet, šéf nizozemské krajně pravicové strany Fórum pro demokracii, dostal v pondělí na předvolebním mítinku pivní lahví do hlavy, motiv útoku zůstává neznámý. Předčasné volby se budou v Nizozemsku konat již ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce nizozemské strany Fórum pro demokracii Thierry Baudet (uprostřed) při kampani

Článek

Incident se stal při stranické akci ve městě Groningen na severu Nizozemska. Podle zdrojů z Baudetovy strany byl politik chirurgicky ošetřen poté, co byl zasažen pivní lahví do zátylku a také dostal ránu vedle oka. Poraněn v obličeji byl i člen ostrahy.

Mluvčí groningenské policie uvedl, že v souvislosti s útokem byl zadržen jeden člověk. Motiv činu je předmětem vyšetřování.

„V této chvíli můžeme říct, že pan Baudet dostal úder do hlavy, možná nějakým předmětem,“ řekl De Jong. Dodal, že nemůže poskytnout další podrobnosti nebo se vyjadřovat k Baudetovu zdravotnímu stavu.

Thierry Baudet, který obhajuje křeslo v parlamentu, dostal podle AP už minulý měsíc na předvolební akci ránu deštníkem do hlavy.

Odcházející nizozemský premiér Mark Rutte z Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) na síti X (dříve Twitter) uvedl, že je „naprosto nepřijatelné, že byl Thierry Baudet znovu napaden“. „Řekl jsem to předtím a teď to důrazně opakuji: Držte se dál od politiků,“ napsal Rutte a dodal, že s Baudetem hovořil a popřál mu hodně síly a uzdravení.

Předčasné volby se v Nizozemsku po demisi dosluhujícího premiéra Marka Rutteho budou konat ve středu 22. listopadu. Baudetovo Fórum pro demokracii (FvD) má v parlamentu aktuálně pět poslanců, jeho preference se pohybují kolem pěti procent.

FvD prosazuje odchod Nizozemska z Evropské unie a staví se proti přistěhovalectví. Baudet je stranickým předsedou od vzniku subjektu v roce 2016.

Na Slovensku se strhla další bitka na volebním mítinku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám