Hlavní obsah

Lékaři měli usmrcovat pacienty zvýšenými dávkami morfia

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Údajně čtyř až pětinásobek povolené dávky morfia podávali smrtelně nemocným pacientům v budapešťské nemocnici na ulici Uzsoki. Jak informovala maďarská média, podezřelá úmrtí v nemocnici vyšetřuje policie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jeden ze zdejších lékařů pro server index.hu potvrdil, že pacienti v posledním stadiu rakoviny občas žádali, aby jim ukončil trápení.

Deník Magyar Hírlap uvedl, že několik podezřelých úmrtí po předávkování morfiem zaznamenali v letech 2005 až 2007 na krčním oddělení nemocnice. Policie vykonala v sobotu prohlídku oddělení a zabavila několik chorobopisů. Ředitel nemocnice Iván Golub se k případu nechtěl vyjádřit.

Bývalý lékař zmíněné nemocnice Attila Márkus tyto praktiky připustil. „Když se stav pacienta zhoršoval a lékaři viděli, že za dva až tři týdny zemře, na vizitě zazněla věta, že můžeme začít, nebo že dáme MO. Pacient následně dostával nitrožilně dávky morfia, které čtyř až pětinásobně překračovaly normální dávku proti bolesti,“ uvedl Márkus. Pacient následně upadl do komatu a po několika dnech zemřel.

Právník Zsombor Kovácsy upozornil, že eutanazie není v Maďarsku povolena. „Pomáhání pacientům na onen svět je nezákonné,“ dodal. Podle zdravotního zákona z roku 1997 je aktivní eutanazie zakázaná a pasivní eutanazie je možná pouze v určitých případech.

Reklama

Výběr článků

Načítám