Hlavní obsah

Lední medvěd na Špicberkách zabil turistu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Na souostroví Špicberky, nejsevernější výspě Norska, zabil v pátek ráno lední medvěd britského turistu a další čtyři vážně zranil. Oznámila to tamní média.

Foto: Profimedia.cz

Lední medvěd zabil jednoho člověka a čtyři další zranil.

Článek

„Obdrželi jsme telefonát přes satelit od skupiny britských táborníků, že na ně zaútočil lední medvěd a že jedna osoba je mrtvá a čtyři dalších jsou zraněny a potřebují pomoc,“ potvrdila mluvčí špicberského guvernéra.

Amatérští vědci z Výzkumné společnosti britských škol (BSES) tábořili u ledovce Von Postbreen. Na pomoc vzlétla helikoptéra a osoby zraněné převážně na hlavě přepravila do nemocnice v asi 40 kilometrů vzdáleném Longyearbyenu. Údajně nejsou v ohrožení života, ale jejich stav je vážný.

Medvěd byl zastřelen.

BSES je charita organizující vědecké a dobrodružné výpravy pro mladé lidi ve věku 16 až 25 let do odlehlých končin. Organizaci založil v roce 1932 George Levick, člen poslední antarktické expedice kapitána Roberta Scotta z roku 1912.

Polární medvědi jsou jedněmi z největších pozemních masožravců, dosahují výšky až 2,5 metru a hmotnosti 800 kilogramů.

Reklama

Výběr článků

Načítám