Hlavní obsah

Le Penovou začali stíhat kvůli šíření obrázků s násilím Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzské úřady zahájily trestní stíhání Marine Le Penové, předsedkyně krajně pravicové Národní fronty (FN), napsala ve čtvrtek agentura DPA. Důvodem je šíření fotografií zachycujících zvěrstva páchaná radikály organizace Islámský stát (IS). Le Penová byla francouzským parlamentem zbavena imunity loni v listopadu.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Marine Le Penová

Článek

Le Penová čelí obvinění, že na konci roku 2015 umístila na Twitter tři fotografie zachycující zavraždění rukojmí Islámského státu. Jeden ze snímků ukazoval tělo amerického novináře Jamese Foleyho, jemuž islamisté uřízli hlavu.

Politička tímto krokem reagovala na přirovnání její strany k organizaci Islámský stát, což zaznělo v jednom televizním pořadu. K fotografiím obětí napsala: „Toto je IS“.

Už dříve vyjádřila přesvědčení, že její vyšetřování je politicky motivované. „Jsem tedy popotahovaná za to, že bojuji s terorismem. Svět je vzhůru nohama,“ řekla ve čtvrtek Le Penová listu Le Figaro.

Za zveřejňování fotografií zobrazujících násilí hrozí ve Francii až tři roky vězení a pokuta 75 tisíc eur (přes 1,9 miliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám