Hlavní obsah

Laviny v Rakousku zabily už 11 lidí, mezi nimi i dva Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přívaly sněhu v Rakousku i Bavorsku sice ustaly, ovšem enormně vzrostlo nebezpečí lavin. Bavorská obec Raiten v oblasti Traunstein byla ve středu odpoledne evakuována. V obou zemích se oteplilo a ze strmých svahů mohou masy mokrého sněhu padat ve zvýšené míře, varuje lavinová služba. Od prosince zahynulo v Rakousku pod lavinami už 11 lidí, mezi nimi také dva Češi.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Z rakouského hotelu zavaleného lavinou odklízejí sníh

Článek

Druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí panuje na řadě míst rakouských spolkových zemí Tyrolsko, Vorarlbersko, Salcbursko, Štýrsko a Horní a Dolní Rakousy. „Lyžaři by měli určitě zůstat na zabezpečených svazích. Provozovat zimní sporty mimo vyznačené sjezdovky je extrémně nebezpečné nejen pro ně, ale i pro okolí,“ uvedl Rudi Mair z lavinové služby.

Ve štýrském Ramsau na úpatí hory Dachstein, kde zavalila lavina v pondělí večer a v noci na úterý dva hotely, pokračuje odklízení masy sněhu. Nikdo nebyl naštěstí zraněn, pouze mnozí hosté mají po závalu poničená auta. Majitelé počítají, že večer budou oba hotely opět zprovozněny.

Nebezpečí pádu lavin v oblasti ovšem přetrvává. Zatím zůstanou uzavřené čtyři vleky z celkových 12. Uzavřena je celá oblast Talabfahrtu.

Kvůli pádu lavin je uzavřena řada komunikací do turisticky oblíbených lyžařských destinací. Uzavřené jsou:

B 166 Pass-Gschütt-Straße, Gosauzwang na západní straně úpatí hory Dachstein a B138, Pyhrnpassstraße, Pyhrnpass. Kvůli lavinovému nebezpečí jsou také zcela uzavřené silnice u Hallstättersee a Koppenpaßu, dále komunikace mezi Hallstattem a Obertraunem, mezi Innerrosenau až do Unterlaussa a také silnice L1297 mezi Oberlangbathem a Langbathsee.

Na mnoha místech Rakouska musejí mít řidiči nasazené sněžné řetězy a měli by se řídit doporučeními policie a rakouského automotoklubu (ÖAMTC). „Někteří řidiči přeceňují své síly a stávají se nebezpečnými nejen sami sobě, ale i okolí,“ varuje Marion Seidenberger z ÖAMTC.

Kvůli závějím a popadaným stromům jsou momentálně uzavřené tyto silnice:

L508 Kobernaußer Straße od Schneegatternu do Stelzenu,  L590 Böhmerwaldstraße až na hraniční přechod Oberhaag do Česka, L1061 z Frauscherecku do Kreuzungu a také silnice  L508 Kobernaußer Straße. Dále to jsou L1279 z Ebnatu do Haslau, L1477 do Florentheinu, L1503 do Asbergu a L1529 do Ameisbergu.

Bavorsko evakuuje první obec

Úřady v Bavorsku evakuují asi 250 obyvatel obce Raiten v okrese Traunstein. Všichni musejí opustit své domy, ubytovaní budou v sousední obci. Uzavřená je i silnice, která vede k obci, uvedl bavorský rozhlas.

Německá meteorologická služba vydala pro oblast pohoří Harz výstrahu před silnou bouří, kterou bude provázet silný vítr. Ten by měl v nárazech na horách dosahovat rychlosti 85 až 100 km/h, napsal server týdeníku Focus.

Reklama

Výběr článků

Načítám