Hlavní obsah

Labouristé v místních volbách v Británii ztrácejí, ve Skotsku vyhrála národní strana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britští labouristé v regionálních a místních volbách ztrácejí, což by mohlo ohrozit pozici stranického vůdce Jeremyho Corbyna. Napsala to v pátek ráno agentura Reuters na základě analýzy poloviny sečtených hlasů. Posilují národní strany, ve Skotsku zvítězila Skotská národní strana (SNP).

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Sčítání hlasovacích lístků v Glasgowě

Článek

Britští voliči v pátek rozhodovali o složení rad ve městech a hrabstvích v Anglii a volili také parlament ve Skotsku a regionální rady Walesu a Severního Irska. Hlasování je považováno za největší test nálad voličů před příštími parlamentními volbami, které jsou plánovány na rok 2020.

V Anglii bylo zatím sečteno o něco víc než 50 procent hlasů odevzdaných v městských volbách a labouristé ztratili 43 zastupitelských postů, hlavně ve prospěch izolacionistické strany UKIP, mírně ale posílili i konzervativci a liberální demokraté.

Podíl hlasů odevzdaných labouristům se prudce snížil i ve volbách ve Skotsku a Walesu, i když ve Walesu zůstávají nejsilnější  s 34,7 procenta hlasů, přišli ale o 7,6 procentního bodu. Mírně oslabili konzervativci a liberální demokraté o tři až čtyři procentní body. Získali 21,1 respektive 7,7 procenta hlasů. Druzí nejsilnější jsou nacionalisté z Plaid Cymru s 21 procenty hlasů, nejvíc posílil UKIP  na 12,5 procenta.

Skotští nacionalisté v laufu 

Ve Skotsku dominuje jasně separatistická Skotská národní strana, uvedla BBC. Má podporu 46,5 procenta hlasů, zatímco labouristé, pro něž bývalo Skotsko baštou, jen 23,3 %. Ztratili přes devět procentních bodů a poprvé je předstihli i konzervativci.

V hlasování o nové podobě skotského parlamentu podle agentury AFP drtivě zvítězila Skotská národní strana (SNP). Její předsedkyně a skotská první ministryně Nicola Sturgeonová už hovořila o "historickém vítězství". Je to už třetí výhra SNP ve Skotsku za sebou. Strana sice šest křesel ztratila, má jich 63 (k nadpoloviční většině jich potřebuje 65), ale labouristé jich ztratili 13, takže jich mají 20, konzervativci jich šestnáct navíc získali, takže jich mají 31.

SNP, která v předloňském referendu podporovala nezávislost Skotska, tak zřejmě povede už třetí po sobě jdoucí skotskou vládu. Zatím však není jasné, zda nebude muset do koalice přizvat některou z dalších stran, zřejmě Zelené, kteří mají šest křesel, když čtyři získali navíc.

Ve Walesu labouristé zabodovali

Volby do regionální rady ve Walesu vyhrála dosud vládnoucí Labouristická strana.  Druhé místo obsadila velšská strana Plaid Cymru (PC). Poprvé se do rady dostali i poslanci protiunijní a protiimigrantské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).

"Vrátil jsem se do politiky kvůli jedné jediné věci, abych osvobodil naši země z okovů Evropské unie," uvedl po svém zvolení bývalý britský poslanec a nově člen regionální rady Walesu Neil Hamilton.

Corbynovo předsednictvo prý v ohrožení není

Britští labouristé sice v místních volbách v Anglii ztratili hlasy voličů, porážka ale není tak výrazná, jak se očekávalo. Informoval o tom dnes deník The Guardian. Podle BBC tak pozice předsedy levicové opoziční strany Jeremyho Corbyna ohrožená není.

Neúspěch strany naznačovaly už před volbami průzkumy veřejného mínění. Opoziční labouristé v nich za vládními konzervativci zaostávali zhruba o pět procentních bodů. Předpokládalo se, že by se to mohlo v Anglii projevit ztrátou až 150 místních labouristických zastupitelů. V lokálních volbách přitom obvykle posiluje opoziční strana.

Reklama

Výběr článků

Načítám