Hlavní obsah

Kyjev viní Moskvu ze zabití dvou ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská armáda obvinila Rusko ze zastřelení nejméně dvou vzdávajících se ukrajinských vojáků v Doněcké oblasti. Takový čin by znamenal porušení ženevské konvence o válečných zajatcích, upozornil server The Kyiv Independent. Zrnité video, jež má incident zachycovat, se objevilo na sociálních sítích.

Foto: otisk NOELREPORTS

Rusové střílí vzdávajícího se ukrajinského vojáka.

Článek

Incident se měl odehrát na frontě na východní Ukrajině nedaleko Avdijivky.

Na videozáznamu nízké kvality je vidět ukrajinský voják, jak vychází ze zákopu s rukama nahoře, a poté leží na zemi. Druhý klopýtající voják pak také leží na zemi. Následně ruští vojáci spustí střelbu a video končí.

Agentura Reuters uvedla, že pravost videa, jeho dataci a lokaci nelze nezávisle ověřit. Ruské ministerstvo obrany na žádost o vyjádření nereagovalo.

Rusové útočí u Avdijivky. Nejintenzivněji od začátku invaze, hodnotí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Kyjev obvinil Moskvu ze spáchání dalšího válečného zločinu.

„Poprava těch, kteří se vzdávají, je válečný zločin,“ uvedl v sobotu večer na telegramu ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. „Toto je další porušení ženevských konvencí a pohrdání mezinárodním humanitárním právem ze strany Ruska,“ dodal.

Populární ukrajinský vojenský blog Deepstate tvrdí, že video bylo natočeno poblíž obce Stepove na frontě u Avdijivky, což je v posledních týdnech místo tvrdých bojů.

Podzimní úsvit u Avdijivky. Ukrajinský režisér ukázal, jak vypadá skutečná zákopová válka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám