Hlavní obsah

Kyjev už testuje supermoderní izraelský systém varování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kyjevě tento týden spustili zkušební provoz izraelského systému včasného varování civilního obyvatelstva před raketovými útoky. Informoval o tom ve středu izraelský deník The Jerusalem Post s odvoláním na ukrajinského velvyslance v Izraeli Jevhena Kornijčuka.

Foto: Profimedia.cz

Kyjev po ruských raketových útocích, únor 2022

Článek

V budoucnu by jej měla používat většina velkých ukrajinských měst s více než milionem obyvatel.

„Ukrajinská vláda kontroluje šest měst s počtem obyvatel přesahujícím jeden milion. Určitě tam použijeme izraelskou technologii,“ prohlásil Kornijčuk.

Izraelský systém je schopen identifikovat různé typy raket a vypálené munice a propočítat, kolik času zbývá obyvatelům potenciálně ohroženého území na přesun do krytu. Může jít o desítky vteřin, ale i několik minut.

„To je velmi důležité pro naši civilní i vojenskou infrastrukturu. Je to zařízení, které nám umožní ochránit životy,“ zdůraznil ukrajinský diplomat.

Výpočet dopadu zúží okruh poplachu

Zařízení vytvořené na míru místním podmínkám bude v ostrém provozu napojeno na ukrajinskou radiolokační síť, aby mohlo účinněji a přesněji rozesílat zprávy včasného varování na mobilní telefony obyvatel a spouštět sirény pouze tam, kde se dopad rakety reálně očekává.

Systém by měl začít fungovat naplno v létě. Izraelský ministr zahraničí Eli Kohen během své únorové návštěvy v Kyjevě zmínil, že by se tak mělo stát během šesti měsíců, napsal ukrajinský web korrespondent.net.

Kličko: Populace Kyjeva se vrátila téměř do předválečného stavu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám