Hlavní obsah

Zvažme pomoc pro Krym, vyzval svoji vládu Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská vláda zváží žádosti Krymu o humanitární pomoc. Vyzval ji k tomu podle agentury Reuters prezident Vladimir Putin. Současně má ale kabinet pokračovat v hospodářských vztazích s Kyjevem a jednat na mezinárodní úrovni o finanční pomoci Ukrajině.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) s ministrem obrany Sergejem Šojguem

Článek

„Prezident instruoval vládu, aby pokračovala v rozhovorech s partnery z Kyjeva o rozvoji obchodu a ekonomických vztahů mezi Ruskem a Ukrajinou. K tomu, s ohledem na oficiální žádost úřadů na Krymu o finanční pomoc, uložil prezident vládě, aby na tom pracovala spolu s oblastními úřady Ruské federace,“ potvrdil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Rusko kvůli nepokojům, které vedly k pádu vlády prezidenta Viktora Janukovyče, pozastavilo vykupování ukrajinských dluhopisů. Současně ale ve čtvrtek potvrdilo, že se zúčastní diskusí o půjčce Mezinárodního měnového fondu pro Kyjev. [celá zpráva]

Moskva ovšem také tento týden uvedla do bojové pohotovosti svá vojska v západním, ale i ve středním Rusku. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova však nemají cvičení se situací na Ukrajině nic společného. Lavrov to řekl v rozhovoru se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stíhačky v ruském Západním vojenském okruhu jsou v pohotovostiVideo: Reuters

Velké napětí panuje na Krymu, který do padesátých let minulého století patřil Moskvě, ale sovětský vůdce Nikita Chruščov ho věnoval podřízené Ukrajině.

Proruská domobrana tam obsadila parlament i letiště v Simferopolu a Sevastopolu a rozruch vyvolal pohyb kolony obrněnců ruské armády.

V Sevastopolu má pronajatou strategicky důležitou základnu černomořská flotila ruského námořnictva.

Ruské obrněné transportéry na Krymu

Úřadující ukrajinský prezident ve čtvrtek varoval, že případný pohyb ruských vojsk mimo základnu by považoval za agresi. Ruská diplomacie reagovala prohlášením, že bude dodržovat smlouvy.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

O poskytnutí ruské finanční pomoci žádá nový předseda regionální vlády autonomního Krymu, proruský aktivista Sergej Aksjonov, který nadále považuje Viktora Janukovyče za právoplatného ukrajinského prezidenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám