Hlavní obsah

Kyjev odsoudil ruské volby v okupovaných ukrajinských oblastech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v Kyjevě odsoudila regionální volby, které Rusko v těchto dnech pořádá v ukrajinských oblastech, jež okupuje. Ukrajinské ministerstvo zahraničí v pátek volby označilo za podvodné a uvedlo, že jsou neplatné. Podle agentury AP se Moskva snaží volbami posílit své postavení v okupovaných oblastech.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Místní volby pořádané ruskými úřady v Doněcké oblasti v obci Makijivka

Článek

Ukrajinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že volby pořádané na území Ukrajiny představují „hrubé porušení suverenity a územní celistvosti Ukrajiny“ i mezinárodního práva. Jde o Záporožskou, Chersonskou, Doněckou a Luhanskou oblast.

„Podvodné volby pořádané Ruskem na dočasně okupovaných územích jsou neplatné. Nebudou mít žádné právní důsledky a nepovedou ke změně statusu ukrajinských území, kterých se zmocnila ruská armáda,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v Kyjevě.

Západ hlasování kritizuje

Podle Rady Evropy volby představují flagrantní porušení mezinárodního práva, které Rusko nadále ignoruje. Šéf americké diplomacie Antony Blinken volby už ve čtvrtek při návštěvě Kyjeva označil za podvodné a nelegitimní. Ruská ambasáda ve Washingtonu v pátek v reakci na to podle Reuters uvedla, že Spojené státy se vměšují do vnitřních záležitostí Ruska.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Volební urna pro hlasování pořádané ruskými úřady v obci Makijivka v v Doněcké oblasti

„Pro Rusko je klíčové, aby se hlasování ve čtyřech ukrajinských oblastech uskutečnilo, aby uchovalo iluzi, že je tam vše normální,“ řekl agentuře AP analytik Abbas Galljamov, který psával projevy pro ruského prezidenta Vladimira Putina v době, kdy byl premiérem. „Ruské úřady se usilovně snaží předstírat, že všechno jde podle plánu. A když jde všechno podle plánu, pak i politický proces má jít podle plánu,“ uvedl.

Regionální volby v Rusku a na anektovaných územích se konají od 8. do 10. září, uvedla šéfka ústřední volební komise Ella Pamfilovová. Hlavním dnem hlasování je neděle.

Hlavně žádnou mladou krev. Kreml už má prý jasno ohledně budoucích Putinových protikandidátů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám