Hlavní obsah

Hlavně žádnou mladou krev. Kreml už má prý jasno ohledně budoucích Putinových protikandidátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo mladší padesáti let. Takové má být hlavní kritérium při výběru protikandidátů 70letého Vladimira Putina v ruských prezidentských volbách, které se uskuteční příští rok na jaře. Podle dvou zdrojů ruského zpravodajského webu Meduza přímo z Kremlu se formálně zúčastní ještě představitelé tří politických stran těsně spolupracujících se současnou mocí: komunistů, Liberálně-demokratické strany (LDPR) a Nových lidí (Novyje ljudi).

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Rozhodnutí padlo v politickém křídle kremelské administrativy pod vedením Sergeje Kirijenka, napsala Meduza.

Jako ideálního kandidáta za komunisty si v Kremlu představují Gennadije Zjuganova.

Foto: Profimedia.cz

Gennadij Zjuganov, šéf ruských komunistů

„Hlavně žádné ‚skokany‘ typu podnikatele Pavla Grudinina (kterého komunisté nominovali ve volbách 2018, a ačkoliv byl odsouhlasený Kremlem, jeho preference chvíli nekontrolovatelně rostly). Prezident je na Zjuganova zvyklý, ve své straně má váhu, jeho jméno zná každý volič. Přitom má svůj voličský strop z řad komunistické základny, nové voliče nenaláká,“ vysvětlil Meduze nejmenovaný zdroj blízký prezidentské administrativě.

Zjuganovova obliba je stabilní. V prezidentském klání v roce 2008 dostal 17 procent, o čtyři roky později 18 procent. Aktuálně se podle různých průzkumů veřejného mínění pohybuje mezi třemi a deseti procenty.

Ideální kandidát - seriózní pán bez charismatu

Liberálně-demokratická strana (LDPR), kterou proslavil její zemřelý, značně kontroverzní šéf Vladimir Žirinovskij, by dle představ Kremlu měla do volebního klání vyslat Leonida Sluckého, který vedení LDPR převzal po Žirinovském.

Foto: Profimedia.cz

Leonid Sluckij, ruský politik (LDPR)

„Má rád píár, rád se ukazuje na veřejnosti, rád by se osobně zviditelnil,“ cituje Meduza informovaný zdroj. „Vyhovuje znamenitě. Seriózní pán, s funkcí, v saku… Nikdo neřekne, že je všeho všudy figurka. Jeho obliba u voličů je nízká, jako veřejný politik taky nic moc,“ prozradil kremelský zdroj zákulisní úvahy předvolebních stratégů.

Mnohem složitější je to prý s kandidátem za Nové lidi.

„Kreml by chtěl, aby nominovali stranického šéfa Alexeje Nečajeva. Předpoklad je stejný: je seriózní, v saku, ovšem takřka neznámý a ne příliš charismatický,“ napsala Meduza.

Nečajev se ale údajně brání, protože podle zdroje Meduzy „chápe, že mu velké volební zisky nikdo neumožní, a posbírat drobty a být Ljošou s dvěma procenty se mu nechce“.

Foto: Profimedia.cz

Vladislav Davankov, ruský politik (Noví lidé)

Nečajev by rád vytáhl svou stranu v parlamentních volbách na třetí místo a „osobní propadák“ v prezidentských volbách by mu mohl tento záměr překazit. Místo sebe prý navrhl Vladislava Davankova, který se bude v zářijových regionálních volbách ucházet o křeslo primátora Moskvy.

„Problémem je věk. Davankovovi je pouhých 39 let, rád se předvádí, je schopný veřejně vystupovat, je aktivní. Moc procent by sice nezískal, ale jeho mladistvý vzhled by mohl Putina znevýhodňovat. Za pár let by voliče mohlo napadnout, že Putin je sice fajn, ale už by ho mohl nahradit někdo mladší,“ uzavírá vhled do zákulisí ruské vysoké politiky Meduza.

Podle průzkumu Russian Field je věk třetí nejzmiňovanější variantou odpovědi na otázku, co lidem vadí na současné hlavě ruského státu.

Zhruba od začátku roku 2021 má Putin také chytlavou přezdívku „Děda“ nebo „děda z bunkru“, k níž se zprvu propracoval péčí opozičního politika a aktivisty Alexeje Navalného, který poukazoval na obří bunkry pod jeho rezidencemi. Na toto téma později hojně navázali také ukrajinští i ruští komentátoři a komici.

Volba šéfa Kremlu se rozjíždí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám