Hlavní obsah

KVÍZ: Od Lenina po Putina, jak dobře znáte ruské vůdce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jména jako Lenin a Putin zná každý a jméno současného prezidenta Ruské federace Vladimira Putina na člověka vyskakuje ze zpráv už téměř čtvrt století. Rusko či Sovětský svaz ale vedli i méně památní muži jako Černěnko nebo Malenkov. Otestujte své znalosti o ruských vůdcích, těch notoricky známých i téměř zapomenutých, v tomto kvízu.

Foto: Stringer, Reuters

Ruská vlajka vlaje na kopuli budovy kremelského senátu v Moskvě

Článek
1. Začněme u vůdce Velké říjnové revoluce, „tatíčka Lenina“. Zakladatel Sovětského svazu ovšem od roku 1902 používal pseudonym. Jaké měl rodné příjmení?
Foto: Profimedia.cz
2. Své rodné příjmení nepoužíval ani Leninův nástupce Josif Vissarionovič Džugašvili, zvaný Stalin. Muž, který nad Ruskem převzal kompletní moc, pseudonymem také zakrýval svůj gruzínský původ, za který se styděl. Jakou měl ale profesi diktátorův otec Vissarion?
Foto: archiv, Právo
3. Mladý Vissarionovič vyrostl ve velkého fanouška filmů. Je známo, že bujaré oslavy ve svém sídle s ostatními pohlaváry komunistické strany často zakončoval právě promítáním. Jaké filmy měl ale nejraději?
4. Mezi sovětskými pohlaváry bylo běžné se při přivítání líbat přímo na rty. Líbáním svých soudruhů byla ovšem známa hlavně jedna hlava Sovětského svazu. Její hudlan s východoněmeckým soudruhem Erichem Honeckerem se dostal dokonce i na Berlínskou zeď. V našich končinách pak zlíbal Alexandera Dubčeka, Ludvíka Svobodu nebo Gustáva Husáka. O kom je řeč?
5. Podívejme se nyní na některý z ruských/sovětských úspěchů. Mezi ně patří i jeden ze styčných bodů vesmírného závodu mezi SSSR a USA, vyslání prvního muže do vesmíru. Za čí vlády se ale Jurij Gagarin na oběžnou dráhu podíval?
Foto: ČTK
6. Dost bylo na chvíli Sovětského svazu a přesuňme se do současnosti a k současnému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ten se rád prezentuje jako muž ve výborné kondici, milovník zvířat a zdatný atlet. Ve kterém sportu ale drží titul mistra?
7. V osmdesátých letech začali Sovětům docházet politici, kteří by pamatovali Velkou říjnovou revoluci a byli tak vhodnými kandidáty. Proto hned tři z nich v tomto desetiletí zemřeli v úřadu. O kterém z nich se ale říkalo, že k moci „nepřišel, ale byl k ní došourán“, a koho musela na veřejnosti podpírat ochranka vydávající se za dav podporovatelů?
8. V současnosti se Rusko na Ukrajině snaží o dobytí teritoria, které dřív spadalo pod Sovětský svaz. Vztah k sovětské minulosti je v Rusku stále komplikovanou otázkou, jak může naznačit tento citát: „Kdo nelituje konce Sovětského svazu, nemá srdce. Kdo ho chce obnovit, nemá mozek.“ Který ruský státník je jeho autorem?
9. Rusko bývá spjato s mnohými pochutinami, ať už jsou to pirohy, kaviár, nebo paradoxně ukrajinský boršč. Mezi ně patří i vodka. Kladný vztah k ní, a k alkoholu obecně, mělo hned několik ruských státníků. Který z nich ale po skončení svého úřadování začal Kreml alkoholem zásobovat?
Foto: Envanto
10. Ruské/sovětské režimy nejsou moc známy mírumilovností. Přesto je jeden z ruských vůdců držitelem Nobelovy ceny za mír. Který to je?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Až na vrcholky hor. Znáte rekordmany jednotlivých evropských zemí?

Cestování

KVÍZ: Poznáte státy USA podle toho, co je pro ně typické?

Cestování

Výběr článků

Načítám