Hlavní obsah

Kuřačka v Berlíně má soudní utrum, večer už žádná cigareta na balkóně

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cigaretový dým stoupající dnem i nocí z balkónu pod jeho bytem přiměl Berlíňana Marcela P., aby svou sousedku Utu F. (52) pohnal před soud. Náruživá kuřačka i nespokojený soused se v soudní síni nakonec dohodli, že od osmi večer do šesti ráno žena na balkóně kouřit nebude.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Pokud zákaz poruší, hrozí jí obří pokuta 250 tisíc eur (skoro 7 miliónů korun), nebo šestiměsíční vězení. Kouření na balkóně přitom nesmí žena dovolit ani svým hostům. „Uvidíme, jestli zákaz dodrží,“ komentoval dohodu lehce skepticky Marcel P.

Kuřačka tak asi přišla o své letité potěšení. Jak přiznala listu Berliner Zeitung (BZ), po večerech ráda vysedávala na balkóně pod bělomodrou markízou a k lahvince vína si s chutí zapalovala jednu cigaretu za druhou. Jejího souseda odshora, který pracuje na směny, neustálá oblaka dýmu tak nervovala, že si začal vést „kuřácký protokol“.

Když mu po dvou měsících vyšlo, že žena vykouří na balkóně v průměru dvacet cigaret denně, rozhodl se zakročit a zažaloval ji. Žena teď bude muset po večerech kouřit jen v bytě, na dým mezi čtyřmi stěnami totiž – na rozdíl od balkónu – v bytovém domě žádná omezení neplatí. Uta F. se podle BZ teď jen bojí falešného obvinění.

Reklama

Výběr článků

Načítám