Hlavní obsah

Kumulace mandátů? Neexistuje, rozhodl francouzský parlament

Francouzský parlament ve středu definitivně schválil návrh zákona, který zakazuje poslancům a senátorům kumulovat mandát zákonodárce a nějakou vyšší funkci v místní správě. Přijetí opatření předcházely měsíce rokování a několikeré zamítnutí ze strany Senátu. Uvedl to web francouzské rozhlasové stanice Europe 1.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský ministr vnitra Manuel Valls

Článek

Zákon, který v kampani před loňskými parlamentními volbami slibovali nyní vládní socialisté, začne platit od roku 2017. Zákonodárci nebudou smět vykonávat funkce starostů a dalších místních vedoucích představitelů, ani jejich zástupců. Budou ale podle webu nadále smět působit jaké řadoví členové místních rad.

Ministr vnitra Manuel Valls označil změnu za "demokratickou revoluci". Podle premiéra Jeana-Marka Ayraulta se jedná o velký pokrok v modernizaci politického života ve Francii. Proti kumulaci mandátů je podle něj jasná většina francouzských voličů.

Opoziční pravicové uskupení UMP bylo proti reformě, která podle jeho představitelů odtrhne zákonodárce od reality života v terénu. Také se tak podle nich zákonodárci dostanou do područí politických aparátů, protože se již nebudou moci opírat o své radnice a uchovat si tak určitou nezávislost na svých stranách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám