Hlavní obsah

Krétu zasáhlo silné zemětřesení

Atény
Aktualizováno

Silné zemětřesení o síle 6,4 stupně zasáhlo v úterý před polednem řecký ostrov Kréta, který je oblíbenou turistickou destinací. Žádná zranění zatím nejsou hlášena.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Nábřeží v Chanii

Článek

Podle amerického seismologického střediska udeřilo zemětřesení v hloubce deseti kilometrů a cítit bylo na okolních řeckých ostrovech, a dokonce i na Kypru a v Egyptě.

Evropské seismologické středisko uvedlo, že síla zemětřesení byla 6,3 stupně a v hloubce dvou kilometrů.

Epicentrum bylo nahlášeno 23 kilometrů jihovýchodně od Zakynthosu. Podle řeckého deníku Kathimerini vybíhali vystrašení lidé v Heraklionu a dalších částech Kréty do ulic.

Silné zemětřesení následovaly dva další menší otřesy o síle 4,5 stupně v Karpathosu a 4 stupňů poblíž Zakrosu.

Zranění zatím nejsou hlášena. Šéf místních záchranářů Stefanos Kolokouris uvedl, že všechny jednotky jsou připraveny zasáhnout, kdykoli bude potřeba.

Škody už hlásí pobřežní krétské město Ágios Nikólaos, kde se zhroutil tamní kostel. Poškozeno je také několik domů.

Informace o tom, že by zemětřesení nějak postihlo české turisty, zatím nejsou. CK Fischer má klienty v Heraklionu, na jihu a západě ostrova, a tak je zemětřesení nikterak nezasáhlo, ač podle delegátky bylo v Heraklionu cítit a „země se houpala”.

Čedok má pak na Krétě už asi jen 40 klientů, kteří jsou ubytováni v dostatečné vzdálenosti od místa zemětřesení, hotelová infrastruktura je nenarušená a klienti jsou v pořádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám