Hlavní obsah

Královna odmítla převézt umírajícího Philipa do nemocnice. Byla s ním do poslední chvíle

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Londýn

Královna Alžběta II. byla u smrtného lože svého muže prince Philipa, když umíral. Odmítla ho nechat převézt do nemocnice, protože chtěl zemřít doma, uvedly listy Daily Telegraph a Daily Mail.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Královna Alžběta II a a princ Philip na snímku z roku 2014

Článek

Podle listu Daily Telegraph skonal princ Philip v pátek náhle. Do posledních okamžiků s ním byla jeho žena, britská královna Alžběta II. Ve čtvrtek večer se jeho zdravotní stav rychle zhoršil. Královna však hned odmítla jakékoli návrhy ho nechat převézt do nemocnice, i když padlo varování, že umírá. Princ si přál umřít doma.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princ Philip si v roce 1947 vzal za manželku Alžbětu II. Po jejím boku strávil celý životVideo: Reuters

Princ se se teprve nedávno vrátil z nemocnice, kde strávil 28 dní kvůli infekci a problémům se srdcem. Philip dal najevo, že chce umřít „ve své vlastní posteli“. Po celé čtyři týdny se chtěl hlavně vrátit z nemocnice domů a nezajímalo ho, jestli se dožije stal let. „Za žádnou cenu nechtěl umřít v nemocnici,“ uvedl zdroj listu.

Británie truchlí, královna bude držet osmidenní smutek

Zahraniční

V neděli se v Canterbury konala pietní vzpomínka za prince Philipa, manžela královny Alžběty II. Bohoslužbu vedl canterburský arcibiskup Justin Welby, který má příští sobotu celebrovat také princův pohřeb v kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Obřad se uskuteční bez účasti veřejnosti, ale bude vysílán v přímém přenosu v televizi.

Pohřeb prince Philipa se uskuteční příští víkend

Evropa

Meghan nepřijede

Manželka prince Harryho Mehgan Markelová na pohřeb nepřijede, uvedl v sobotu Buckinghamský palác, a ukončil tak spekulace, zda bude doprovázet svého manžela Harryho.

„Vévoda ze Sussexu plánuje se účastnit. Vévodkyni ze Sussexu doporučil její lékař, aby nejela,“ řekl mluvčí Buckinghamského paláce. Markleová čeká druhé dítě, dceru. Kvůli pandemii navíc bude počet účastníků na pohřbu omezen na třicet.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

To je také důvod, proč se pohřbu nezúčastní premiér Boris Johnson. Chce umožnit co největšímu počtu rodinných příslušníků zúčastnit se posledního rozloučení.

Reklama

Výběr článků

Načítám