Hlavní obsah

Británie truchlí, královna bude držet osmidenní smutek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již krátce po oznámení smutné zprávy o skonu prince Philipa se začali před Buckinghamským palácem scházet lidé, aby vyjádřili upřímnou soustrast. „Královna ztratila nejjasnější drahokam na své koruně,“ napsala výstižně jedna z Britek.

Živě: Záběry od Buckhinghamského paláce v Londýně a od hradu WindsorVideo: Reuters/AP

 
Článek

Podle britských médií se očekává, že královna bude držet osmidenní smutek, během kterého nebude vykonávat královské povinnosti. Během dalších třiceti dní bude držen oficiální smutek, během kterého budou státní vlajky na královských budovách, kde se právě nenachází panovnice, svěšeny na půl žerdi (královská standarta se nikdy nesvěšuje).

Detaily pohřbu ještě nebyly zveřejněny. Očekává se však, že Philipovo tělo bude po několik dní uloženo v královské kapli v londýnském St. James Palace. Veřejnost se tam s ním ale nebude moci rozloučit, princ Philip si výslovně nepřál kolem svého pohřbu dělat „zbytečný povyk“.

Princ Philip zemřel

Evropa

Pohřeb nebude státní, je ale více než pravděpodobné, že mu ho v souladu s princovým přáním Palác vystrojí s vojenskými poctami. Obřad se odehraje v kapli svatého Jiřího ve Windsoru, princ bude pohřben ve Frogmore Gardens na pozemcích hradu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princ Philip si v roce 1947 vzal za manželku Alžbětu II. Po jejím boku strávil celý životVideo: Reuters

Vzhledem k náročnosti celého ceremoniálu má palác plány na pohřby všech členů královské rodiny připraveny. Nesou kódovaný název, v případě současných členů rodiny jde o různé názvy mostů. V případě prince Philipa jde o operaci Forth Bridge. Otázkou zůstává, jak se do plánů promítnou dosud platná protiepidemická opatření.

Z Řecka až na britský královský dvůr. Taková byla životní pouť prince Philipa

Evropa

Ztráta nejjasnějšího klenotu koruny

Místo před Buckinghamským palácem se během pátečního odpoledne začalo pomalu plnit květinami, které Britové přinesli, aby uctili památku zesnulého prince. Soustrast vyjadřují rovněž na sociálních sítích.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Buckinghamský palác vyvěsil oznámení o úmrtí prince Philipa

„Jaký život jste měl! Nemyslím, že by to bez vás královna zvládla. Byl jste nejjasnějším drahokamem její koruny,“ napsala žena jménem Charlotte.

„Bez ohledu na to, jaký máte názor na královskou rodinu, královna Alžběta právě ztratila někoho, kdo byl její spřízněnou duší po 73 let,“ uvedl muž jménem Henry.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

Svou kondolenci rovněž vyjádřil bývalý královský majordomus Grant Harrold. „Jsem zarmoucen nad smrtí Jeho královského Veličenstva prince Philipa, vévody z Edinburgu. Byl to gentleman, pro něhož byla čest sloužit,“ uvedl Harrold.

Reklama

Výběr článků

Načítám