Hlavní obsah

Kotleba přišel o mandát poslance

– Bratislava • Aktualizováno

Předseda slovenské krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba přišel o poslanecký mandát. Důvodem je úterní rozhodnutí slovenského nejvyššího soudu, který potvrdil jeho vinu za extremistický trestný čin a uložil mu podmíněný trest odnětí svobody na šest měsíců se zkušební lhůtou jeden a půl roku. Rozsudek je pravomocný a nelze se proti němu odvolat.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Marián Kotleba

Článek

Poslanecký mandát ztratí, protože byl odsouzen za úmyslný trestný čin. Ve volbách může opětovně kandidovat až po uplynutí podmínky.

Kotleba nemusí nastoupit do vězení, protože nejvyšší soud v plném rozsahu zrušil rozsudek prvostupňového soudu, který odsoudil předsedu LSNS k trestu odnětí svobody v délce čtyři roky a čtyři měsíce za propagaci nacismu.

Předseda LSNS se k soudu nedostavil s omluvou, že se musí starat o nemocného syna.

Fico nevylučuje koalici s bývalými kotlebovci

Zahraniční

Sympatie s nacismem se Kotleba podle soudu dopustil, když v roce 2017 jako předseda Banskobystrického kraje rozdával šeky v hodnotě 1488 eur (36 tisíc korun) sociálně slabším rodinám. Dar byl předán v den výročí fašistického Slovenského státu. Kotleba se tím podle soudu dopustil propagace nacismu, tedy ideologie, která směřuje k potlačení práv a svobod, přičemž to páchal veřejně.

Čísla 14 a 88 jsou totiž známá a používaná v extremistické symbolice. Číslo 14 odkazuje na počet slov anglické věty pravicového teroristy Davida Lanea, která v překladu zní: „Musíme zajistit existenci našich lidí a budoucnost bílých dětí.“ Osmička pak má zastupovat osmé písmeno abecedy, kterým je H, a 88, tedy HH, je považováno za zkrácený tvar nacistického pozdravu Heil Hitler.

Kotleba se pojistil. Partaji může šéfovat i z vězení

Evropa

V roce 2019 musel podobně odejít z parlamentu poslanec LSNS Milan Mazurek, který byl odsouzen k finančnímu trestu za rasistická vyjádření v médiích. Po zaplacení 10 tisíc eur mu byl trest automaticky zahlazen a Mazurek mohl v dalších volbách kandidovat. Dnes je poslancem hnutí Republika, které se odštěpilo od LSNS.

Poslanec Kotlebovy strany byl odsouzen za extremistické výroky, přišel o mandát

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám