Hlavní obsah

Poslanec Kotlebovy strany byl odsouzen za extremistické výroky, přišel o mandát

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší soud Slovenské republiky v úterý v odvolacím řízení shledal vinným poslance Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Milana Mazureka (25) z úmyslného přečinu hanobení národa, rasy a přesvědčení. Poslanec dostal pokutu a přišel o poslanecký mandát.

Foto: Profimedia.cz

Milan Mazurek

Článek

Proti původnímu rozhodnutí specializovaného soudu v Banské Bystrici musí Mazurek, člen LSNS vedené Marianem Kotlebou, zaplatit dvojnásobnou pokutu ve výši 10 tisíc eur (téměř 260 tisíc korun). Pokud by pokutu nezaplatil, odsedí si půl roku ve vězení. „Byl jsem připraven na všechny varianty. Ještě více mě to nabudilo. To, co jsem dělal doposud, budu dělat ještě intenzivněji. Nemám čeho litovat, řekl jsem jen pravdu,“ uvedl Mazurek po vynesení rozsudku.

Poslanec se dopustil rasistických výroků v žilinském Rádiu Frontinus, které už za jeho výroky zaplatilo pokutu ve výši 15 tisíc eur (388 tisíc korun). Mazurek v roce 2016 v rozhlase řekl, že na domy pro lidi z romských komunit stát vynaloží 150 milionů eur (3,9 miliardy korun).

„Pro lidi, kteří nikdy pro náš národ, pro náš stát nic neudělali. Právě naopak, rozhodli se žít asociálním způsobem života a vysávat náš sociální systém. My, kteří žijeme slušným životem a pracujeme, tak na nás stát kašle, zatímco těmto asociálům dá zadarmo úplně všechno,“ řekl slovenský poslanec.

Podle prokuratury tím znevažoval romské etnikum a jeho slova měla rasistický charakter. „Z jejich obsahu vyplynul záměr vyvolat nenávist vůči příslušníkům této etnické skupiny,“ konstatoval prokurátor ve svém odůvodnění.

Ztráta mandátu

Poslanec Mazurek je paradoxně členem výboru pro lidská práva, národnostní menšiny a rodovou rovnost slovenského parlamentu. Podle právníků přijde po rozsudku o poslanecký mandát.

„V případě právoplatného odsouzení za úmyslný trestný čin mandát poslance zaniká automaticky,“ řekl Marek Domin z Právnické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě. Podle slovenské ústavy mandát poslance zaniká dnem nabytí právoplatnosti rozsudku za úmyslný trestný čin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám