Hlavní obsah

Kotleba dostal za propagaci nacismu čtyři roky

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Specializovaný soud ve slovenském Pezinku odsoudil předsedu Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotlebu na čtyři roky a čtyři měsíce za propagaci nacismu. Toho se měl podle soudu dopustit jako předseda Banskobystrického kraje rozdáváním šeků v hodnotě 1488 eur sociálně slabším rodinám. Verdikt není pravomocný, Kotleba avizoval, že se odvolá k Nejvyššímu soudu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Marian Kotleba na archivním snímku

Článek

Kotleba v roce 2017 na střední škole v Banské Bystrici předal před téměř 400 pozvanými hosty třem rodinám finanční dar prostřednictvím symbolických šeků. Každý byl na částku 1488 eur (přes 40 tisíc korun).

Čísla 14 a 88 jsou podle vyšetřovatelů známá a používaná v extremistické symbolice. Číslo 14 odkazuje na počet slov anglické věty pravicového teroristy Davida Lanea, která v překladu zní: „Musíme zajistit existenci našich lidí a budoucnost bílých dětí.“ Osmička pak má zastupovat osmé písmeno abecedy, kterým je H, a 88, tedy HH, je považováno za zkrácený tvar nacistického pozdravu Heil Hitler.

Prokurátor žádá pro Kotlebu vězení za propagaci neonacismu

Evropa

Dar byl předán v den výročí fašistického Slovenského státu.

Podle soudu se Kotleba dopustil propagace nacismu, tedy ideologie, která směřuje k potlačení práv a svobod, přičemž to páchal veřejně.

Zákon jsem neporušil, hájí se Kotleba

Kotleba řekl, že se v procesu vůbec neprokázalo, že spáchal trestný čin. „Z procesu jsem rozčarovaný a zklamaný. Očekával jsem, že stát bude dodržovat zákonnost procesu,“ uvedl předseda LSNS. Obžalobu označil za vykonstruovanou. „Nikde v platné legislativě není napsáno, že byste se tím, že darujete rodině jakoukoli částku zdaněných peněz, měli dopustit trestného činu,“ dodal Kotleba.

Podle soudkyně Ruženy Sabové bylo podstatné to, že jeden ze svědků předložil jako důkaz darovací smlouvu na 1488 eur. „Vyplynulo z ní, že dárcem nebyla politická strana, ale obžalovaný Marian Kotleba, v čemž soud vidí ve významné míře zpochybnění obhajoby v tom, že se mělo jednat o sbírku peněz," uvedla Sabová.

Kotleba avizoval, že se proti rozsudku odvolá. Případ tak podle všeho dostane na stůl Nejvyšší soud Slovenské republiky.

Prokurátor: Je to průlomové

Prokurátor Tomáš Honz označil rozhodnutí soudu za průlomové. „Patnáct let po zrušení politické strany Slovenská pospolitost-národní strana se Slovenská republika konečně dočkala rozhodnutí proti vrcholnému představiteli extremismu. Pan Kotleba si trest zaslouží," uvedl Honz s tím, že vnímá verdikt jako vítězství všech slušných lidí na Slovensku.

Podle prokurátora by mělo být odsouzení Kotleby podnětem pro generálního prokurátora, aby opětovně podal návrh na rozpuštění LSNS. Právě Honz je jedním z kandidátů na post šéfa generální prokuratury. Podle vlastních slov, pokud by byl do této funkce zvolen, zmíněný návrh by byl asi jeho prvním krokem ve funkci.

Reklama

Výběr článků

Načítám