Hlavní obsah

Kosovo zpřísnilo kontroly na hranicích, kamiony se srbským zbožím nepouští

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosovo ve čtvrtek zpřísnilo kontroly na hraničních přechodech se Srbskem. Agentura Reuters informovala, že Kosované zakázali vjezd všem kamionům vezoucím srbské zboží.

Na kosovsko-srbských hranicích se tvoří dlouhé kolony kamionůVideo: Reuters

 
Článek

Podle kosovského premiéra Albina Kurtiho tak vláda v Prištině reaguje na zadržení tří kosovských policistů, kteří podle srbských úřadů nelegálně překročili kosovsko-srbskou hranici.

Kurti podle agentury Reuters vyzval k jejich okamžitému propuštění a žádal mezinárodní společenství, aby agresivní čin Srbska odsoudilo.

Zmíněné tři kosovské policisty zadržela srbská protiteroristická jednotka. Zatímco Srbové hovoří o průniku na jejich území, kosovská policie hovoří o „organizovaném únosu“.

Jde o další z řady na sebe navazujících incidentů, které vyvolávají obavy z možného výbuchu násilí v Kosovu.

Foto: Stringer, Reuters

Kolona kamionů se srbským zbožím, které Kosovo nechce pustit na své území

Priština v této souvislosti pohrozila, že přestane vpouštět vozidla se srbskými SPZ. To se ale nestalo, protože reportér Reuters informoval, že na hraničním přechodu Merdare srbská osobní auta mohou po důkladné kontrole projet.

Podle stanice RFE/RL se na srbské straně hraničního přechodu tvoří dlouhé kolony kamionů, a to jak se srbskými, tak s kosovskými značkami.

Agentura Reuters v této souvislosti informovala, že kosovské úřady v rámci odvetných opatření zakázaly vjezd všem kamionům, které vezou srbské zboží.

Srbský prezident Aleksandar Vučič po čtvrtečním jednání se západními diplomaty podle webu listu Danas vyzval mezinárodní společenství, aby zabránilo Kurtimu „vyvolat další válku na Balkáně“.

Foto: Stringer, Reuters

Kosovská kontrola na hranicích se Srbskem nepouští žádné kamiony se srbským zbožím

V pozadí incidentů stojí konflikt o kontrolu nad oblastí severního Kosova, kterou obývá z většiny srbské obyvatelstvo.

Priština zde od konce války z let 1998 až 1999 má jen omezený vliv, což se vláda premiéra Kurtiho mnohdy v rozporu s přáním svých západních spojenců snaží změnit.

V úterý kosovská policie zadržela Srba, který podle ní na severu organizoval demonstrace, při nichž byly koncem května zraněny tři desítky příslušníků mírové mise KFOR.

Foto: Stringer, Reuters

Italští příslušníci mírových jednotek KFOR hlídkují u kosovského Bare

USA a Evropská unie v posledních týdnech kritizují Kurtiho za jeho eskalační kroky vůči srbské menšině. Vyzývají ho také, aby dodržel dohodu z roku 2013 týkající se vytvoření autonomního Sdružení srbských okresů.

Kurtiho vláda i předchozí kabinety ji ale odmítly uvést do praxe v obavách, že by Srbsko prostřednictvím autonomního celku mohlo ovlivňovat vnitřní záležitosti kosovského státu.

EU ve středu v málo vídaném kroku oznámila, že se shodla na pozicích namířených proti kosovské vládě, protože se Priština málo snaží snížit napětí s Bělehradem.

„Tato opatření se budou postupně zesilovat se stále těžšími finančními a politickými důsledky, a to počínaje pozastavením návštěv, kontaktů a akcí na vysoké úrovni a také naší finanční spolupráce s Kosovem,“ citoval web kosovapress.com mluvčího Evropské komise Petera Stana.

EU zavádí postihy proti kosovské vládě. Kvůli napětí se Srbskem

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám