Hlavní obsah

EU zavádí postihy proti kosovské vládě. Kvůli napětí se Srbskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská unie už se shodla na postizích proti kosovské vládě premiéra Albina Kurtiho. Priština se podle Bruselu dostatečně nesnaží snížit napětí se Srbskem ohledně srbské menšiny na severu Kosova. Některá opatření začnou platit okamžitě. Kosovo ani Srbsko oznámení Evropské komise zatím nekomentovaly.

Foto: Fatos Bytyci, Reuters

Příslušník kosovské policie na stráži po nepokojích na severu země

Článek

„Tato opatření se budou postupně zvyšovat s finančními a politickými důsledky, a to počínaje pozastavením návštěv, kontaktů a akcí na vysoké úrovni a také naší finanční spolupráce s Kosovem,“ řekl mluvčí Evropské komise Peter Stano podle agentury Reuters. Další detaily o opatřeních však neuvedl.

Foto: Stringer, Reuters

Protesty kosovských Srbů v Mitrovici. Snímek ze 14. června

Srbové zatkli kosovské policisty

Napětí mezi Srbskem a Kosovem se zvýšilo ve středu poté, co Bělehrad oznámil, že zadržel tři kosovské policie na srbském území. To však kosovská vláda odmítla. Podle ní srbské síly zavlekly trojici policistů z kosovského území. To následovně odmítl srbský prezidenta Aleksandar Vučić. Dodal, že Srbsko je ochotné poskytnout své poznatky o incidentu mezinárodní vyšetřovací komisi.

Foto: Ministry Of Internal Affairs Of, Reuters

Zadržení kosovských policistů srbskými bezpečnostními silami. Snímek ze 14. června

Agentura Reuters ve středu večer informovala, že Kosovo přestane v reakci na zadržení svých policistů vpouštět na své území vozy se srbskou poznávací značkou. Agentuře to řekl nejmenovaný představitel kosovského ministerstva vnitra. Právě spor o poznávací značky výrazně zvýšil v uplynulých měsících napětí se Srbskem, které neuznává samostatnost Kosova.

Spor o starosty po bojkotu voleb

Koncem května vypukly demonstrace a střety na severu Kosova, když se vedení měst se srbskou menšinou snažili ujmout starostové z albánských stran. Ty získaly většinu v zastupitelstev, protože Srbové dubnové komunální volby bojkotovali. Chtějí totiž, aby obce, kde tvoří většinu obyvatelstva, mohly vytvořit spolek.

Foto: Stringer, Reuters

Kosovští policisté na stráži u vesnice Bare na sveru země.

Spojené státy a Evropská unie vyzývají Kurtiho, aby starosty z úřadu odvolal, stáhl zvláštní policejní oddíly, které se podílely na dosazení těchto starostů do úřadu, a dodržel dohodu z roku 2013 týkající se vytvoření autonomního Sdružení srbských okresů.

Vláda premiéra Kurtiho i předchozí kabinety ji ale odmítly uvést do praxe v obavách, že Srbsko by prostřednictvím autonomního celku mohlo ovlivňovat vnitřní záležitosti kosovského státu.

Srbové v Kosovu musí mít víc autonomie, vzkázal do Prištiny americký zmocněnec

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám