Hlavní obsah

Konec žertů: Ukrajina volí prezidenta

Právo, Alexandra Malachovská

Pětiletý politický maraton po změně režimu na Ukrajině vyvrcholí v neděli novými prezidentskými volbami. Za favorita kampaně si společnost vygenerovala komika.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Kyjevané procházejí okolo figurín Julije Tymošenkové a Volodymyra Zelenského.

Článek

Rusky mluvící bavič Volodymyr Zelenskyj si své potenciální voliče ochočil dávno před volbami. Získal si je sarkastickou politickou satirou a výsměchem na adresu zkorumpovaných a chamtivých politiků, kteří jsou Ukrajincům trnem v oku už mnoho let.

Analytici upozorňují, že Zelenskyj nemá žádnou strategii ani plán, jak zatočit s problémy.

Podle průzkumu má šanci získat až třetinu hlasů. Na vítězství mu to však nestačí, a rozhodovat se tak podle analytiků bude zřejmě až v dubnovém druhém kole.

Nesplněné sliby

Obhájit pozici se usilovně snaží prezident Petro Porošenko, kterého do čela Ukrajiny vynesl mimo jiné nesplněný slib, že boje na východě Ukrajiny ukončí za pár hodin.

Po pěti letech je však z fronty denně hlášena střelba a lidé klečí na kolenou při pohřbech mrtvých vojáků. Kritici mu také vyčítají, že bohatne na válce díky dodávkám ze svých zbrojovek armádě a že se obklopil zloději a podvodníky.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Při volebních setkáních má nicméně podporu tisíců stoupenců, kterým slibuje „evropskou budoucnost“. Tvrdí přitom, že za soupeře nepovažuje nikoho z místních kandidátů, ale šéfa Kremlu. „Můj oponent je jediný. Je to Vladimir Putin,“ opakuje.

Bránit se však musí spíše domácí opozici, kterou proti němu nasadil dávný rival Ihor Kolomojskyj. Toho dokonce žaloval za pomluvy poté, co oligarchova televize 1+1 prezidenta obvinila, že nechal zabít bratra, aby si polepšil v podnikání. Podle Porošenka by si Kolomojskyj měl vzít příklad z BBC, jež ho odškodní za tvrzení, že si koupil schůzku s prezidentem USA.

Oligarcha v pozadí?

Kolomojského přitom Porošenko obviňuje ze snahy ovlivnit volby prostřednictvím „svých kandidátů“. Za jednoho z nich považuje právě Zelenského, který řadu projektů produkuje v televizi 1+1, zatímco další je podle něj expremiérka Julija Tymošenková.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Julija Tymošenková ohlásila kandidaturu na prezidentku.

„Uprchl do zahraničí a hraje předvolební šachy s figurami ,J‘ a ,Z‘,“ napsal Porošenko na Twitteru.

Bláznivější než scénář

Politickou hvězdou se Zelenskyj stal hlavně díky seriálu Služebník lidu, v němž hraje prezidenta, který se vypracoval „z lidu“. Sága doslova ovládla předvolební kampaň. Záporné role tam má celá politická elita včetně „Porošenka“. „Politika je na Ukrajině bláznivější než jakýkoli scénář“, říká Oleksij Kirjuščenko, režisér filmu.

Náskok „klauna“ musí řešit také Tymošenková, ještě loni považovaná za favoritku. „Mám ho ráda jako herce, vážím si ho jako člověka, ale jako politikovi mu prostě nerozumím,“ řekla o Zelenském portálu gordon.ua. Má však za to, že byl nasazen jen jako jakýsi „fackovací panák“. „Voloďa je určitý test schopnosti národa na spáchání politické sebevraždy,“ tvrdí.

Neotřelý krok v boji o voličské hlasy přitom podnikl Jurij Bojko, kandidát s pověstí proruského poslance, který si v průzkumech udržuje čtvrtou až pátou pozici.

Zatímco většina kandidátů Rusko odsuzuje za jeho agresi vůči Krymu a Donbasu, Bojko se ve společnosti Viktora Medvedčuka, označovaného za „Putinova zmocněnce“, vydal na riskantní cestu do Moskvy, aby tam vyjednal údajné snížení cen plynu. Po návratu se na ně sneslo obvinění z vlastizrady a na jejich domy letěly hořící petardy.

Oblíbený komik ovládl souboj proti „starým strukturám“
Volodymyr Zelenskyj (41 let)
Herec, který si v komediích zahrál Napoleona a daboval Ronalda Reagana. Narodil se na jihu Ukrajiny, vystudoval práva, ale v oboru nikdy nepracoval. Vystupuje v satirické estrádě a produkuje ve svém studiu zábavné pořady, filmy a seriály. Před volbami uvedl již třetí sérii komedie Služebník lidu, v němž ztvárnil učitele dějepisu, který se stal prezidentem.
Voličům slibuje, že zbohatnou. Agituje na svých koncertech a žertuje, že mu za to lidé platí. Nemá žádné politické zkušenosti a označuje to za svou přednost.
Petro Porošenko (53 let)
Jeden z nejbohatších Ukrajinců. Prezidentem se stal na vlně politického převratu před pěti léty, když sliboval, že ukončí boje na východě Ukrajiny za pár hodin. Vlastnil zbrojovky a čokoládový byznys, působil jako ministr zahraničí, ministr hospodářství i jako taje mník Bezpečnostní rady.
V době protestů financoval zásobování demonstrantů a usiloval o funkci kyjevského primátora. Kritici mu vyčítají, že toleruje korupci a bohatne na dodávkách pro armádu.
Pěstuje si image nepřítele Ruska a zastánce integrace Ukrajiny s EU a NATO.
Julija Tymošenková (58 let)
Poslankyně a vůdkyně strany Vlast. Dvakrát působila jako premiérka. Byla vězněna kvůli hospodářským deliktům. Sama se označuje za „politického vězně“.
Působila v opozici vůči většině ukrajinských prezidentů. Dvakrát prohrála prezidentské volby. Měla pověst „plynové princezny“ kvůli pochybnému byznysu s plynem.
Voličům slibuje snížení poplatků za bydlení a plyn. Kritici ji obviňují z populismu. Kvůli volbám změnila Tymošenková svou image. Místo copu otočeného kolem hlavy nosí ohon a nasadila brýle.

Kampaň provázely skandály a zmatky

Kampaň provázejí aféry, obvinění z podvodů, registrace „mrtvých duší“ či stovek voličů na jedné adrese.

Voleb se účastní 38 kandidátů, zatímco na volebních listinách jich bude 39.

Jeden kandidát se odhlásil příliš pozdě, než aby mohl být vyřazen.

Pro Zelenského bylo v posledním průzkumu agentury Rejting 26,6 procenta voličů, zatímco pro Porošenka a Tymošenkovou po sedmnácti procentech.

Čtvrtý je exministr obrany Anatolij Hrycenko s 9,8 procenta a pětici uzavírá Jurij Bojko s 9,8 procenta.

Reklama

Související články

Extremisté jdou vytrvale po Porošenkovi

Hrubé nadávky, pískot i fyzické potyčky provázejí předvolební kampaň Petra Porošenka, který znovu kandiduje na ukrajinského prezidenta.

Výběr článků

Načítám