Hlavní obsah

Konec jednorázových e-cigaret. Zákaz chystá už i Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více evropských zemí se chystá zcela zakázat jednorázové elektronické cigarety, které se těší značné popularitě u dětí a mládeže. Po Německu, Belgii, Irsku a dalších státech nyní s tímto oznámením přišla i francouzská vláda. Zákaz bude součástí širších protikuřáckých opatření, které přichystal kabinet premiérky Élisabeth Borneové. Jednorázové elektronické cigarety se v posledních letech rychle rozšířily v řadě zemí včetně Česka.

Foto: Profimedia.cz

Jednorázové elektronické cigarety. Ilustrační foto

Článek

„Dávají vzniknout reflexu, na který si děti zvyknou, a nakonec je to přitáhne k tabáku,“ vysvětlovala Borneová na stanici RTL nebezpečí jednorázových elektronických cigaret. Popularita těchto výrobků mezi mladými je značná a jednotlivé země proto postupně sahají k razantnějším opatřením. Restrikce proto například v těchto dnech chystá i britské ministerstvo zdravotnictví.

Kritici viní výrobce, často sídlící v Číně, že záměrně cílí na teenagery, když používají zářivé barvy a vyrábějí náplně s příchutěmi připomínajícími nejrůznější cukrovinky. Popularitu těchto výrobků mezi mladými pak umocňují nejrůznější influenceři, kteří je propagují na sítích jako TikTok nebo YouTube. Pro mladé uživatele jsou jednorázové e-cigarety atraktivnější i tím, že na rozdíl od těch dobíjecích není třeba řešit jejich nastavení a údržbu.

„Stala se z toho epidemie. Je strašné, jak se tabákový průmysl rozhodl cílit na děti,“ komentoval problematiku dle stanice BBC Loïc Josseran, šéf sdružení Aliance proti tabáku. Aktivisté přitom usilují o to, aby zmíněný zákaz začal ve Francii platit do konce roku.

Ve Francii, stejně jako v například v Česku, si elektronické cigarety lidé mladší 18ti let teoreticky koupit nemohou. Zkušenosti z praxe však dokládají, že pro děti a mladistvé není žádný problém toto omezení obejít.

Česko: Stop jen nahřívanému tabáku

Experti přitom opakovaně upozorňují, že užívání elektronických cigaret rozhodně není bez zdravotních rizik - hrozí mimo jiné zánětlivá onemocnění plic a další poškození vnitřních orgánů kvůli usazování toxických látek.

Velký problém ale tyto výrobky představují i pro životní prostředí. Jednorázová e-cigareta je vyrobena z plastu a obsahuje nevyjímatelnou baterii s přibližně 0,15 gramu lithia, stejně jako nikotinové soli a stopy těžkých kovů. Jen v Británii se minulý rok takovýchto zařízení vyhodilo milion každý týden, informovala BBC s odvoláním na studii neziskové organizace Material Focus.

Jednotlivé země proti kuřáckým návykům u dětí a mládeže bojují různě. Na unijním trhu včetně Česka od 23. října začne platit zákaz nahřívaného tabáku s příchutěmi, tento zákaz se však nedotýká elektronických cigaret nebo takzvaných nikotinových sáčků, které jsou u mládeže rovněž populární.

Alternativy cigaret u dětí? Výrazně je zdražíme a omezíme reklamy, slibuje ministerstvo

Domácí

Jaká jsou rizika vapingu u dospívajících

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám