Hlavní obsah

Kocour ve Francii utekl pod vlak. Železnice musí platit za to, že nedbala proseb a express zvíře přejel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva tisíce eur (47 400 Kč) musí zaplatit francouzská železniční společnost SNCF majitelkám čtyřletého kocoura, kterého na pařížském nádraží Montparnasse přejel odjíždějící expresní vlak TGV. Smutný případ se odehrál začátkem ledna a nyní soud vynesl verdikt, podle nějž poškozené - matka a 15letá dcera - dostanou každá po tisícovce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nehoda podle televizní stanice TF1 rozvířila debatu po celé Francii. Zapojil se do ní i ministr vnitra Gérald Darmanin, jenž byl podle svých slov „silně šokován“ a slíbil vyvození „tvrdých důsledků“. „Zvířata jsou bytosti, které si zaslouží naši ochranu,“ prohlásil.

Po zdlouhavém vyšetřování dospěl případ k soudu, v němž SNCF čelila žalobě pro podezření z „týrání“ a „smrtící krutosti“.

Vše se odehrálo letos 2. ledna, kdy se matka s dcerou chystaly nastoupit do soupravy TGV a odjet do Bordeaux. Kocour jim ale náhle vyskočil z tašky a usídlil se přímo pod vlakem. Majitelky zvířete okamžitě zalarmovaly pracovníky dráhy a dvacet minut prý doslova žebraly, aby souprava neodjížděla, dokud se kocoura nepodaří zachránit.

Trvali na přesném odjezdu

Marně. Železničáři trvali na přesném odjezdu vlaku s 800 cestujícími, a to prý i v případě, že by to kocoura mělo stát život. To se nakonec stalo, když matka s dcerou našly svého miláčka mrtvého mezi kolejemi.

Událost vyvolala velké pobouření a organizace na ochranu zvířat SNCF zažalovaly. Kritici železniční společnosti vyčítali, že pozdrží vlak kvůli zapomenutému zavazadlu, nikoli ale proto, aby zachránili život zvířete.

„Nechybí někomu kočka?“ Po palubě letadla se procházel zavalitý kocour

Cestování

Anketa

Vadilo by vám zpoždění vlaku kvůli záchraně kočky?
Ano
25,7 %
Ne
74,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12412 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám