Hlavní obsah

Klimatičtí extremisté posprejovali dětem v Kodani vánoční strom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimatičtí extremisté z dánského hnutí Nødbremsen v neděli postříkali oranžovou barvou vánoční stromek na kodaňském náměstí, který byl věnován dětem a rodinám. Informoval o tom dánský deník Berlingske, podle nějž byli dva lidé obvinění z vandalismu.

Klimatičtí aktivisté postříkali barvou vánoční strom v Kodani.Video: Bez zdroje

 
Článek

Extremisté strom poničili na první adventní neděli krátce poté, co se na něm rozsvítila vánoční světla, píše dánský list.

Podle něj na místo dorazili čtyři členové hnutí Nødbremsen (záchranná brzda - pozn. aut.), z nichž dva byli vybavení něčím, co připomínalo hasicí přístroj, z něhož následně začali stříkat na strom oranžovou barvu.

Kodaňská policie uvedla, že zadržela dvě osoby a obvinila je z vandalismu. Později ale byly propuštěny a nyní je čeká soud, uvedl Berlingske.

Člen dánského parlamentu Mikkel Bjørn na sociální síti X uvedl, že doufá, že tito „hlupáci“ budou po dobu deseti let dostávat k Vánocům uhlí.

„Klimatičtí aktivisté, přesněji řečeno skupina sebestředných spratků se rozhodla zničit vánoční strom na Radničním náměstí, který je letos určen pro děti a rodiny,“ uvedl Bjørn.

„Udělali to, protože si sami o sobě myslí, že jsou tak zajímaví a důležití, že každodenní život všech ostatních musí být zastaven a zničen, aby je mohli poslouchat. Takovou nesnesitelnou samolibost byste jinde jen těžko hledali,“ dodal.

Klimatičtí aktivisté postříkali barvou vánoční strom v Kodani - video snapshot

Děláme to pro děti

Hnutí na svých webových stránkách uvedlo, že chtělo ukázat, jak „dětský premiér ničí dětskou budoucnost“.

„Vánoce jsou dětskou oslavou. Klimatický kolaps, kterému čelíme a který vláda aktivně stupňuje, se nejvíce dotýká našich dětí. Je to jejich budoucnost,“ prohlásili klimatičtí extremisté na webu.

„Využijme tento oblíbený svátek k tomu, abychom si navzájem připomněli, o co můžeme přijít a za co stojí bojovat,“ dodali.

Německá klimatická extremistka půjde na osm měsíců do vězení za blokování silnic

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám