Hlavní obsah

Klimatičtí extremisté na protest vylili do řeky ve Francii zelenou barvu. Zabili ryby, tvrdí starosta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky mrtvých ryb se měly objevit v alsaské řece Lauch ve francouzském Colmaru. Podle starosty města Érika Straumanna se tak mělo stát poté, co do ní klimatičtí extremisté vylili zelené fluorescentní barvivo na protest proti plánované výstavbě skládky nebezpečného odpadu asi 30 kilometrů jižně od města. Zástupci Extincion Rebellion zabití ryb ale odmítají, podle nich je barvivo pro životní prostředí zcela neškodné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Straumann podle listu Le Figaro obvinil aktivisty, že podobnými akcemi, které se odehrály i na jiných místech včetně italských Benátek, ničí životní prostředí a zabíjejí ryby.

„Musel jsem na vlastní oči pozorovat dopady tohoto barviva na vodní faunu. Sám jsem napočítal více než tucet mrtvých ryb, což není normální. Něco takového obvykle nevidíme,“ zdůraznil starosta s tím, že město utrpělo i „obrovské“ vizuální škody.

Narážel na fakt, že vodní kanály obklopují historické centrum Colmaru, pro nějž jsou typické úzké uličky a pestrobarevné hrázděné domy. Fluorescenční barvivo se navíc objevilo i v městských fontánách.

Klimatičtí vandalové z Poslední generace poničili Braniborskou bránu, symbol Berlína

Evropa

„Barva by měla do 24 hodin zmizet, ale stále je patrná,“ řekl dále Straumann v době, kdy od víkendové akce aktivistů uplynuly více než dva dny. „Počkáme, jak se situace dále vyvine, a možná podáme trestní oznámení,“ dodal starosta.

Aktivisté, konkrétně štrasburská organizace Extinction Rebellion, se k protestu přihlásili na sociálních sítích. Současně zveřejnili řadu fotografií zachycujících městské vodní kanály, jak „svítí“ jasně zelenou barvou.

Straumann dále řekl, že cíle ekologických aktivistů podporuje, ale že jejich akce v Colmaru je „nepřijatelná“.

Extinction Rebellion: Barvivo je neškodné

Organizátoři protestu ale nařčení starosty o zabíjení ryb odmítli, když uvedli, že použité organické barvivo Fluorescein je pro životní prostředí zcela neškodné.

„Často jej používají sami chovatelé ryb, rybáři, jeskyňáři nebo technici vodárenských podniků zajišťujících pitnou vodu. Upřímně věříme, že vedení města provede potřebné hygienické kontroly, aby zjistilo detaily této situace,“ dodali aktivisté z organizace Extinction Rebellion s tím, že nejméně jednu mrtvou rybu viděli ještě před svou akcí.

Členové organizace považují vylití barvy do řeky a městských fontán za součást své kampaně „občanské neposlušnosti“ proti chystané skládce toxického odpadu včetně azbestu a rtuti.

Úřady ji v rámci projektu Stocamine chtějí zřídit v bývalé těžební lokalitě u obce Wittelsheim.

Plán už několik let naráží na kritiku ekologických organizací i části veřejnosti. Námitkami se zabývala komise odborníků, která v červenci vydala s několika připomínkami souhlasné stanovisko.

Cílem podobného útoku se letos v květnu staly italské Benátky. Tam se k akci nikdo nepřihlásil, podezření ale padá na klimatické radikály z organizace Ultima Generazione (Poslední generace).

Voda v Benátkách se zbarvila do fluoreskující zelené

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám