Hlavní obsah

Voda v Benátkách se zbarvila do fluoreskující zelené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklý jev zaznamenali v neděli ráno občané Benátek. Ve velkém kanálu (Canal Grande) poblíž slavného mostu Rialto se totiž voda zbarvila do zeleně zářivé barvy. Místní úřady odebraly vzorky vody a příčinu zbarvení zjišťují. Informoval o tom britský server BBC.

Zelená voda v BenátkáchVideo: Reuters

 
Článek

Teorií o tom, co může za „zezelenáním“ vody stát, je hned několik. Do vody se mohlo vypustit nějaké barvivo, které by fluoreskující zelenou způsobilo, jiní zase spekulují o protestu ekologických aktivistů.

Podezření padá například na skupinu Ultima Generazione (Poslední generace), jejíž členové minulý týden zbarvili do černa vodu ve známé římské Fontáně di Trevi. Skupina, která své činy ráda mediálně prezentuje, však podle listu La Repubblica odpovědnost za zbarvení kanálu odmítla.

Policie zkoumá záběry z kamerových nahrávek, aby případně našla podezřelého, píše BBC s tím, že podle italských médií úřady nepředpokládají, že by byla tekutina nebezpečná.

Foto: Profimedia.cz

Voda ve Velkém kanále v Benátkách se zbarvila do zářivě zelené

Někteří Benátčané připomínají rok 1968, kdy argentinský umělec Nicolás Garcia Uriburu vodu v centrálním kanále rovněž obarvil dozelena, aby upozornil na znečištění vody.

V neděli se v Benátkách konala tradiční regata Vogalonga, jíž se účastní veslice, kánoe a gondoly. Akce se zrodila v roce 1974 jako protest proti motorovým člunům.

Benátská radnice hledá „idiota“, který skočil z třípatrové budovy do kanálu

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám