Hlavní obsah

Klimatičtí extremisté zapalují už i elektrická auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekologičtí extremisté v německém Mnichově zapálili dvě nová auta BMW X5, z nichž jedno mělo elektromotor. Podle žhářů mělo jít o reakci na „kroky“ mnichovského a berlínského státního zástupce, který jednomu z aktivistů napařil pokutu za nedávné blokování silnice a dalšímu za přilepování se ke Cranachově obrazu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Uvedli také, že „zvrací“ z připravované továrny na elektrobaterie, která má vyrůst u Mnichova v následujících letech. Informuje o tom například německý deník BR24.

„Z plánované velké továrny na baterie u Mnichova se nám chce zvracet. Výroba stále většího počtu lithiových baterií pro e-mobilitu má zničující důsledky pro země globálního Jihu, kde se těží potřebné suroviny,“ uvedli extremisté v příspěvku, ve kterém se ke svému činu doznali.

„Jako první reakci (na státní zástupce) jsme v noci z 9. na 10. července násilně vyřadili pomocí zápalného zařízení dvě SUV BMW a poslali je do předčasného důchodu,“ napsali dále extremisté.

V německém řidiči kamionu bouchly saze. Ekologického extrémistu nabral na nárazník

Evropa

V příspěvku však i vysvětlili, proč zapálili právě auta německé automobilky BMW. „Pro nás je k tomu obzvláště vhodné BMW. Je to totiž jeden z hlavních výrobců automobilů a před mnoha lety spustil koncept SUV,“ dodali.

Mnichovský autobazar

K útoku si aktivisté vyhlédli mnichovský autobazar ve čtvrti Westend. Zhruba v půl páté ráno se k hořícím autům dostali hasiči, kterým se podařilo dostat oheň pod kontrolu tak, že se nerozšířil do okolí.

Poškozena však byla podle policie i některá další auta nebo skleněné výlohy. Odhadem došlo ke škodě za více než sto tisíc eur.

Místní policisté žháře stále nedopadli a v současnosti hledají svědky, kteří v době činu mohli být v okolí místa činu.

Další německé „protesty“

Tito extremisté však nejsou jediní, kteří v posledních dnech neadekvátně protestovali proti klimatickým změnám.

Například minulý týden ve čtvrtek se členové hnutí Poslední generace přilepili k ranvejím dvou velkých německých letišť v Hamburku a Düsseldorfu, čímž pokazili dovolenou a pracovní cestu několika stovkám německých i zahraničních občanů.

O den později navíc umrtvili dopravu 36 blokádami ve 26 městech. Někteří z ekologických extremistů se k silnicím dokonce přilepili a místní policie je později musela z asfaltu šetrně odsekávat.

S jídlem roste chuť ekologických extremistů. Ve čtvrtek dvě letiště, v pátek 26 měst

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám