Hlavní obsah

Klimatičtí aktivisté chrstli bramborovou kaši na Monetův obraz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postupim

Aktivisté z hnutí Last Generation (Poslední generace) bojujícího za záchranu klimatu v neděli odpoledne chrstli v postupimském muzeu Barberini řídkou bramborovou kaši na obraz Claude Moneta Les Meules. Je to už druhý podobný útok v říjnu na cenné umělecké dílo, i tentokrát se v blízkosti obrazu přilepili dlaněmi ke zdi.

Foto: Reuters

Ekologičtí aktivisté z Last Generation vrhli bramborovou kaši na obraz „Les Meules“ Clauda Moneta v postupimském muzeu Barberini.

Článek

Dvojice se po chuligánském činu přilepila k podlaze. Skupina pak na twitterovém účtu, kde zveřejnila video ze svého činu, uvedla: „Děláme z Moneta scénu a veřejnost je publikem.“

Uvedla, že v cákání bramborové kaše nebo rajčatové šťávy na obrazy bude pokračovat, dokud si společnost neuvědomí, že nás všechny zabíjí fosilní paliva.

Není jasné, zda byl obraz, jehož cenu odhadl britský deník Metro v přepočtu na více než 2,5 miliardy korun, poškozen, a případně jak moc.

Nedávno byly takto pocákány v londýnské Národní galerii Slunečnice od Vincenta van Gogha. Obraz neutrpěl, protože byl za sklem, ale vznikla škoda na rámu.

Ekologické aktivistky polily slavné van Goghovy Slunečnice rajčatovou polévkou

Zahraniční

Jeden aktivista z hnutí Just Stop Oil (Skončete s ropou) se pak ptal: „Co je cennější, umění, nebo život? Je umění cennější než jídlo? Než spravedlnost?“

Skupina také v Londýně zablokovala provoz, když její členové na přechodu u studií Abbey Road zaujali pózu členů The Beatles ze stejnojmenného alba.

Foto: Twitter/Last Generation, Bez zdroje

Obraz „Les Meules“ Clauda Moneta v postupimském muzeu Barberini před politím bramborovou kaší

Reklama

Výběr článků

Načítám