Hlavní obsah

Kiska chce napravit amnestie udělované za Mečiara

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenský prezident Andrej Kiska vyzval poslance parlamentu k nápravě amnestií, které brání vyšetření únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče mladšího do Rakouska v roce 1995. Zrušení amnestií navrhuje opozice, ale bez podpory koaličních stran tento záměr neprosadí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

„Nedávný odchod prezidenta Michala Kováče nám všem připomněl politický a osobní zápas o budoucnost Slovenska, který vedl s tehdejší vládní mocí. Připomněl nám oběti tohoto boje a nevyřešený dluh, který jako země máme," napsal Kiska poslancům slovenské sněmovny. Dopis v pondělí zveřejnila prezidentská kancelář.

Ke zrušení amnestií je potřebná třípětinová většina ze 150 poslanců slovenského parlamentu. Kiska vyzval poslance ke vstřícné a věcné diskusi na toto téma.

Podezření padlo na tajnou službu

Syn nedávno zesnulého prezidenta Kováče byl unesen 31. srpna 1995 nedaleko Bratislavy. Michal Kováč mladší byl převezen do rakouského města Hainburgu. Z účasti na únosu byla podezřelá Slovenská informační služba v čele s Ivanem Lexou, který byl oblíbencem tehdejšího premiéra Vladimíra Mečiara.

Foto: Peter Mayer, ČTK

Michal Kováč

Kováč se dostal do ostrého sporu s Mečiarem a únos měl být součástí plánu na diskreditaci hlavy státu, jelikož na Kováče mladšího byl v Německu vydán zatykač kvůli podvodu. Rakouský soud ho však do Německa nakonec nevydal a vrátil ho na Slovensko.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Mečiar na archivním snímku

Po odchodu Kováče z Prezidentského paláce nebyl zvolen jeho nástupce a pravomoci hlavy státu přešly na vládu. Mečiarův kabinet pak udělil na únos amnestii a případ nebyl nikdy vyšetřen.

Návrh na zrušení amnestií se následně vyskytl, ale opakovaně neprošel. Proti jejich anulování nyní vystupuje i nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie. Premiér Robert Fico sice označil amnestie za nemorální, ale z právního hlediska nezrušitelné.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám