Hlavní obsah

Kde se vzala v Gaze? Mezi zbraněmi Hamásu našli Izraelci espézetku z Košic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael tento týden zveřejnil na sociální síti video z místnosti domu v Gaze, na němž je vidět nejen množství zbraní a granátů, ale také slovenská registrační značka automobilu z Košic. Zatím není jasné, jak se tam dostala. Izraelci upozornili, že věci našli vojáci v dětském pokoji, který sloužil jako sklad zbraní.

Foto: Israel Defense Forces

Mezi věcmi zbraněmi v úkrytu Hamásu našla izraelská armáda i košickou registrační značku

Článek

Slovenská televize Joj zjistila, že firma Business Lease, která se zabývá prodejem automobilů, inzerovala s tímto evidenčním číslem vůz Peugeot Partner. V roce 2018 koupila tuto malou dodávku právnická osoba a vozidlo bylo inzerováno ještě v říjnu 2021.

„Druhého listopadu 2021 bylo odhlášeno a vozidlo už nikdo nikdy neviděl,“ uvedla televize.

Pětimístné vozidlo bylo registrováno v Košicích a podle záznamů nebylo odcizeno. Mělo naježděno 187 tisíc kilometrů a jeho hodnota byla 19 tisíc eur (470 tisíc korun). Pojišťovna na něj neevidovala žádnou pojistnou událost. Další osud vozu není znám. Jeho evidenční číslo se objevilo až v těchto dnech na zmíněném videu izraelské armády na platformě X.

Mluvčí slovenské policie Denisa Bárdyová v této souvislosti konstatovala, že policie v rámci své činnosti získala informaci, že mohlo dojít k ohrožení určité osoby. „Situaci jsme nepodcenili a z vlastní iniciativy jsme kontaktovali nic netušící osobu, která o svém ohrožení neměla žádné poznatky, abychom prověřili možná rizika a případně přijali opatření na její ochranu,“ uvedla tajemně mluvčí s tím, že se jedná o neveřejné jednání policie a víc informací není možné poskytnout.

Izrael v současnosti vojensky zasahuje v Pásmu Gazy ve snaze zničit teroristické struktury hnutí Hamás, které v území vládne. Činí tak v reakci na útok Hamásu na Izrael ze 7. října, při němž stovky až tisíce ozbrojenců překonaly bariéru mezi Pásmem Gazy a Izraelem a v izraelském pohraničí povraždily na 1200 lidí, většinou civilistů, a na 240 osob unesli do Gazy. Při následném masivním bombardování Pásma Gazy a posléze i pozemní operaci podle úřadů v Gaze ovládaných teroristickým hnutím Hamás zemřelo přes 21 000 lidí. Údaje nelze nezávisle ověřit.

Našli jsme největší tunel Hamásu, hlásí izraelská armáda

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám