Hlavní obsah

Každý pátý držitel zbraně v USA bere drogy a trpí duševní poruchou

– Washington

Téměř pětina držitelů zbraní ve Spojených státech přiznává, že užívá psychoaktivní látky a trpí duševní nemocí. Vyplývá to z průzkumu, který si nechalo vypracovat středisko pro léčbu drogových závislostí Florida House Experience, upozornil magazín Newsweek.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ze zmiňované studie se hned třetina z 1098 oslovených zbraní přiznala, že trpí duševní chorobou projevující se úzkostnými stavy, poruchami nálad nebo posttraumatickou stresovou poruchou.

Téměř 34 procent respondentů uvedlo, že užívá psychoaktivní léky nebo drogy a téměř 17 procent z této skupiny přiznalo, že látky ovlivňující duševní stav užívají denně. Mezi nejužívanější látky mezi oslovenými majiteli zbraní patří kokain, marihuana a Xanax, tedy lék na panické a úzkostné stavy.

Jeden z pěti respondentů pak přiznal, že trpí duševními potížemi – byť ne diagnostikovanými – a současně užívá nelegální drogy či léky podléhající kontrole, které jim nepředepsal lékař.

Zbraň na obranu? Jen výjimečně

Ačkoliv většina držitelů zbraní tvrdí, že si pistoli či jinou střelnou zbraň pořizují na obranu, z citovaného průzkumu vyplynulo, že ji k ochraně lidí nebo majetku použilo jen minimum. Konkrétně méně než devět procent. Necelá čtvrtina (23 procent) respondentů pak přiznala, že užití své zbraně nikdy necvičila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám