Hlavní obsah

Katalánci na největší demonstraci ve své historii požadovali nezávislost

Novinky, Barbora Klocová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Statisíce Katalánců zaplnily u příležitosti Národního dne dvě hlavní třídy Barcelony, aby daly najevo svou podporu chystanému listopadovému referendu. Podle místních médií byla čtvrteční demonstrace největší v historii Katalánska.

BEZ KOMENTÁŘE: V Katalánsku se konala největší demonstrace za nezávislost v historii regionuVideo: Barbora Klocová, Novinky

 
Článek

Účastníci vytvořili jedenáct kilometrů dlouhou mozaiku v podobě katalánské vlajky se čtyřmi červenými a pěti žlutými pruhy. Barcelonské ulice Gran Via a Diagonal byly vybrány, jelikož tvoří písmeno V, které má symbolizovat volby, vítězství a vůli (slova začínají písmenem V i v katalánštině).

„Jsem tady, jelikož máme demokracii a demokracie znamená nechat lidi volit,” uvedl jeden z účastníků demonstrace. Akce se zúčastnila také řada lidí baskické národnosti, kteří stejně jako Katalánci touží po samostatnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Barbora Klocová, Novinky

Národní den Katalánska 2014

Katalánská média uvádějí, že se akce zúčastnilo asi 1,8 miliónů lidí. Podle Španělů byl počet účastníků mezi 470 a 520 tisíci.

Projev katalánské kultury 

Účastníci se do ulic začali scházet už několik hodin před oficiálním vyvrcholením akce v čase 17.14, což má připomínat rok, kdy Katalánsko ztratilo svrchovanost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Statisíce Katalánců demonstrovaly v Barceloně za referendum o samostatnostiVideo: Reuters

Lidé akci pojali zároveň jako oslavu katalánské kultury. Při demonstraci tak bylo k vidění mimo jiné několik lidských věží (tzv. castells), které jsou pro Katalánsko typické.

Půl miliónu registrovaných

Účastníci se předem registrovali na oficiálních webových stránkách, vyžadováno bylo dokonce číslo občanského průkazu, aby se zabránilo falešným registracím španělských nacionalistů, kteří by se mohli snažit akci bojkotovat. Registrovaných účastníků bylo zhruba půl miliónu.

Foto: Barbora Klocová, Novinky

Národní den Katalánska 2014

Při loňské demonstraci utvořili účastníci čtyři sta kilometrů dlouhý řetězec vedený skrz území Katalánska. Dohromady se podle policie spojilo 1,6 miliónu lidí. Manifestace byla nazvána Katalánská cesta za nezávislostí.

Hlasování i přes nesouhlas španělské vlády 

Letošní ročník má pro Katalánce o to větší význam, jelikož chtějí 9. listopadu uspořádat referendum o nezávislosti. Navíc je to přesně 300 let, co byla dobyta Barcelona ve válce o španělský trůn v roce 1714, a Katalánsko tak ztratilo svrchovanost. Svátek zavedla katalánská vláda na začátku 80. let 20. století jako symbol navrácení národní identity.

Foto: Barbora Klocová, Novinky

Národní den Katalánska 2014

Podle jednoho z posledních průzkumů chce o samostatnosti hlasovat mezi 75 a 80 procenty obyvatel, bez ohledu na to, jestli by se vyjádřili pro, nebo proti nezávislosti.

Proti referendu se postavil španělský parlament a ústavní soud je prohlásil za nezákonné. Katalánská vláda v čele s předsedou Arturem Masem chce hlasování i tak zorganizovat.

Foto: Barbora Klocová, Novinky

Národní den Katalánska 2014

Katalánsko je bohatý region a autonomní společenství na severovýchodě Španělska s více než 7,5 miliónu obyvatel, vlastními historickými i kulturními kořeny. Katalánci jsou uznáváni jako národnostní skupina a katalánština je v regionu jedním z úředních jazyků. Nacionální tendence zesílily v průběhu diktátorského režimu Francisca Franca, který potlačoval snahy Katalánců o autonomii a zakazoval jejich jazyk i kulturu.

Reklama

Výběr článků

Načítám