Hlavní obsah

Kaddáfí chtěl udělat z Lampedusy imigrantské peklo, říká Frattini

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí chtěl udělat z malého italského ostrova Lampedusa "peklo" tím, že tam pošle na člunech tisíce zbědovaných afrických migrantů. Prohlásil to v pátek podle agentury Reuters italský ministr zahraničí Franco Frattini.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Uprchlíci z Tuniska vystupují z loni v Lampeduse.

Článek

Nutil chudé migranty vydat se na nebezpečnou cestu po moři, což byla jeho pomsta za to, že Řím podporoval libyjské rebely. Mohl se tak dopustit zločinu proti lidskosti, řekl Frattini. Za poslední měsíce zemřely stovky migrantů při pokusu dostat se přes moře do Itálie.

"Nutit lidi, aby na člunech překonávali moře - tedy posílat je na smrt ve Středozemním moři - je něco, co se velmi blíží dalšímu zločinu proti lidskosti, za který by se měl režim zodpovídat," řekl Frattini v italské televizi Sky.

Itálie má podle něho důkazy, že libyjské úřady nařídily, aby byla těla vojáků oblečena do civilních šatů, a mohly tak svést odpovědnost za jejich smrt na NATO, řekl Frattini.

Itálie byla největší spojenec

V Libyi se dlouho soustřeďovaly tisíce afrických migrantů, kteří se snažili dostat do Evropy přes italský ostrov Lampedusa.

Dohoda mezi Kaddáfím a Itálií posílat migranty zpět ještě než se dostanou do italských vod, zmírnila příliv uprchlíků až do doby, kdy povstání v severoafrických zemích vedla ke kolapsu přísných pohraničních kontrol a zvýšila se emigrace přes moře.

Itálie, kdysi největší spojenec Kaddáfího v Evropě, rozhněvala libyjského vůdce tím, podpořila v dubnu povstalce a připojila se k bombardování NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám