Hlavní obsah

Kaczyňski: Za uprchlíky musí nést odpovědnost Merkelová, ne Polsko

– Varšava

Lídr polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyňski se v sobotu znovu opřel do plánu Evropské unie na rozmístění uprchlíků. Kaczyňski obvinil německou kancléřku Angelu Merkelovou z toho, že způsobila uprchlickou krizi, a řekl, že právě ona a Německo by měly nést následky. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda polské strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński

Článek

„My jsme Evropu uprchlíkům neotevřeli – to paní Merkelová. A je to paní Merkelová a Německo, kdo musí nést následky, nikoliv Polsko,“ řekl Kaczynski v rozhovoru pro veřejnoprávní televizi TVP Info.

Kaczyňski už se dříve k přijímání migrantů stavěl odmítavě. Nechal se třeba slyšet, že muslimští migranti představují ohrožení pro katolický způsob života v Polsku nebo že tam uprchlíci mohou zavléci nové nemoci a parazity.

Podle plánu, který Evropská komise odsouhlasila v roce 2015, má každý členský stát Evropské unie přijmout určitou část ze 160 tisíc lidí, kteří hledají azyl v Evropě. Valná většina z nich utekla před válkami, chudobou a hladem, které sužují Blízký a Střední východ a Afriku.

Evropská komise bude v červnu rozhodovat o právních krocích vůči zemím, které odmítly přijmout uprchlíky, čímž by se pomalu přiblížila k možnému potrestání Polska a Maďarska.

Polsko se ve čtvrtek odmítlo podrobit tlaku Evropské unie na přijetí uprchlíků v rámci relokačního programu, a to i přes hrozbu sankcí.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Merkelová bývá častým terčem kritiky kvůli vstřícnému přístupu, který projevila k uprchlíkům zejména na začátku migrační krize.

Hlasité kritiky má i v Německu, nedávné volby v Severním Porýní-Vestfálsku, které její strana vyhrála, však naznačují, že má doma — v zemi, kam přišlo za poslední tři roky přes milión běženců — stále i dost podporovatelů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám