Hlavní obsah

Kaczyńského PiS před říjnovými volbami v Polsku zvyšuje náskok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř měsíc před parlamentními volbami (konají se 15. října) zvyšuje vládní konzervativní strana Právo a Spravedlnost (PiS) podle posledních průzkumů náskok nad opoziční liberální Občanskou platformou (PO). Ještě před prázdninami byly rozdíly mezi těmito stranami a jejich spojenci minimální, nyní má strana Jaroslawa Kaczyńského sedmi- až devítiprocentní převahu nad tou Donalda Tuska.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslaw Kaczyński během volební kampaně

Článek

Týdeník Wprost upozornil, že Donald Tusk zaspal oficiální start kampaně, která začala před měsícem. Podle jednoho z jeho stranických kolegů „nejdůležitější rozhodnutí dělá sám, a když je jich třeba, tak nejsou“.

PO vkládá velké naděje na obrat do sobotního představení programu 100 kroků na 100 dní. Jde o kroky, které má PO v plánu učinit, pokud se jí po volbách podaří sestavit vládu, uvedl server Business Insider. Zároveň informoval, že v sobotu i PiS plánuje představit seznam změn, zejména sociálních, na období příštích osmi let.

Zda bude PiS, která je dle průzkumů favoritem, vládnout v Polsku i třetí období za sebou, nebo to bude jeho hlavní rival PO, zatím není jasné. Strana Jaroslawa Kaczyńského zřejmě ve volbách nezíská nadpoloviční většinu hlasů, vše tedy bude záviset na koaličních spojencích.

Podle v pátek zveřejněného průzkumu serveru Wpolitice.pl má PiS v současnosti podporu 39 procent voličů. PO se drží na 30 procentech. Do Sejmu (polského parlamentu) by se dostaly ještě krajně pravicová Konfederace s 13 procenty, umírněná koalice Třetí cesta s 10 procenty a Levice se 7 procenty. Volební účast v průzkumu deklarovalo 67 procent respondentů.

Skandál v Polsku: Přes 350 tisíc migrantů mohlo získat pracovní víza za úplatek

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám