Hlavní obsah

Skandál v Polsku: Přes 350 tisíc migrantů mohlo získat pracovní víza za úplatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 350 tisíc lidí mohlo získat polská pracovní víza za úplatek, píše tamní deník Gazeta Wyborcza. Případem už se zabývá protikorupční agentura CBA a média spekulují, že právě kvůli podezření z korupce byl odvolán zástupce ministra zahraničí Piotr Wawrzyk. Nepřímo to potvrdil premiér Mateusz Morawiecki, když připustil, že demise se zásahem bezpečnostních služeb na ministerstvu souvisí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Konzulární oddělení ministerstva zahraničí mělo podle Deníku Rzeczpospolita tlačit na jednotlivé ambasády, aby navyšovaly množství vydávaných víz. Zdůvodňovalo to poptávkou firem po pracovní síle. Čekání na víza se navíc bylo možné vyhnout pomocí úplatku, píše dále Rzeczpospolita. O tom, jakým způsobem jsou místa ve frontě přidělována, totiž nemá ministerstvo přehled, jelikož registrační systém spravuje soukromá firma.

Wawrzyk, který na ministerstvu odpovídal mimo jiné za vydávání víz, byl oficiálně odvolán kvůli nevyhovující spolupráci. Na tiskové konferenci ale premiér Morawiecki přiznal, že probíhá vyšetřování. „K demisi došlo proto, aby nebyly žádné pochybnosti,“ prohlásil. Vzhledem k okolnostem už Wawrzyk přišel i o místo na kandidátce strany PiS (Právo a Spravedlnost).

Jak zjistil deník Gazeta Wyborcza, pouze loni do země přijelo okolo dvou set tisíc pracovníků ze zahraničí, z toho sto třicet tisíc z muslimských zemí. Vůči migrantům z těchto zemí se přitom představitelé vládní strany staví často negativně.

Poslanci Marcin Kierwiński a Jan Grabiec z KO (Občanská koalice) se již před dvěma měsíci domáhali na ministerstvu zahraničí dat, která by ukazovala, kolik lidí se z muslimských zemí skutečně legálně do Polska dostalo.

„Víme, že jen v roce 2022 bylo vydáno sto třicet pět tisíc pracovních povolení. Zajímalo nás, kolik lidí opravdu přijelo, ale tato data jsme nedostali,“ řekl Kierwiński. Podle jeho slov úředníci na ministerstvu zahraničí tvrdili, že je vydán politický zákaz tyto informace předávat.

Podle náměstka ministerstva zahraničí Pawła Jabłońského se vyšetřováním na ministerstvu zahraničí zabývají příslušné orgány. „Pokud se objeví informace, že někdo porušil zákon, vždycky to vyšetřujeme,“ uvedl. Dodal také, že pro polskou migrační politiku je bezpečnost na prvním místě.

Polsko popřelo, že vydává Kyjevu Ukrajince, kteří uprchli před mobilizací

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám