Hlavní obsah

K pobodání ruského gubernátora se prý rozhodl během 15 minut. Mrzí mě to, kaje se zatčený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mi to líto a jsem připraven se omluvit, řekl během soudního jednání muž zatčený po čtvrtečním pobodání gubernátora ruské arktické Murmanské oblasti Andreje Čibise. Muž jménem Alexander Bydanov mimo jiné řekl, že útok nožem předem neplánoval a rozhodl se k němu poté, co zhruba 15 minut poslouchal jednání na radnici města Apatity a rozčílily jej některé gubernátorovy výroky.

Foto: Profimedia.cz

Zatčený muž po útoku na gubernátora Murmanské oblasti

Článek

Bydanov vylíčil, že si poté došel pro nůž do auta a před radnicí si na politika počkal a bodl ho do břicha.

Muž se pokusil utéct, ale zatčen byl prakticky okamžitě, podotkl web Lenta.ru. Zraněný gubernátor Čibis později z jednotky intenzivní péče vzkázal, že bude v pořádku.

Útočník byl během zatýkání postřelen do nohy, soudní jednání se proto konalo v nemocnici, podotkl list Kommersant. Bydanov ležel na nemocničním lůžku, zatímco okolo něj stáli ozbrojení policisté.

Gubernátora ruské Murmanské oblasti pobodal neznámý útočník

Evropa

Zatčený muž, na něhož soud zatím uvalil dvouměsíční vazbu, je obviněn z pokusu o vraždu veřejného činitele, podle exilového webu Meduza mu tak hrozí až dvacetileté vězení.

O svých motivech Bydanov nic bližšího neřekl. Už v minulosti se ale tento dvaačtyřicetiletý muž z města Apatity kvůli několika přestupkům dostal do křížku se zákonem, napsal Kommersant s tím, že jde o zaměstnance železnic.

V době útoku byl na nemocenské a kvůli údajné silné bolesti zad bral tišící léky. Bydanov zároveň podle telegramového kanálu Baza výslovně odmítl, že by se k útoku rozhodl pod vlivem hlasů, které měl slyšet ve své hlavě, jak zněly některé spekulace.

Foto: Profimedia.cz

Zraněný gubernátor Murmanské oblasti Andrej Čibis

Nejde o první pokus o atentát na nejvyšší představitele ruských regionů. V roce 2009 se sebevražedný útočník na motorce odpálil poblíž automobilu tehdejšího lídra autonomního Ingušska (a nynějšího náměstka ruského ministra obrany) Junuse-bek Jevkurova.

Při útoku zemřeli řidič a policista, Jevkurov a jeho bratr vyvázli se zraněním.

V roce 2016 byl pak podpálen dům gubernátora Volgogradské oblasti Andreje Bočarova, v letech 2020 až 2021 byli za pokus o jeho vraždu odsouzeni čtyři lidé, napsal web Meduza.

Ruska dostala 27 let v trestanecké kolonii za atentát na propagandistu

Evropa

Reklama

Související témata:
Murmanská oblast

Výběr článků

Načítám