Hlavní obsah

Judista Putin se nabídl k dispozici ruskému olympijskému týmu

– Moskva
Novinky, pst

Překvapivou nabídku učinil ruský premiér Vladimir Putin. Sedmapadesátiletý vládce Ruska by se klidně stal členem ruského národního judistického týmu, aby mu pomohl. Putin si tak podle britského listu Guardian dál pečlivě pěstuje image chlapáka.

Článek

V případě juda nejde u Putina úplně o vrtoch mocného muže. Bývalý agent KGB, který se vyšvihl do čela země, se judu po celý život aktivně věnoval a kromě mistrovského černého pásu je ověnčen z minulosti titulem petrohradského šampióna.

Putin se o víkendu zúčastnil za přítomnosti kamer tréningu judistů v petrohradské hale, aby předvedl své umění "jemné cesty" (překlad japonského výrazu džudo). Hladce klátil k zemi o polovinu mladší reprezentanty a dal si kolečko i se zlatým olympionikem a trenérem národního týmu Ezio Gambou.

"Jestli potřebujete pomoci přímo, můžete mě přibrat do národního družstva," řekl Putin trenéru Gambovi, který získal zlatou na moskevských Olympijských hrách v roce 1980. 

Ostatně nakolik je pro něj judo významné, předvedl už vloni, když vydal své vlastní instruktážní DVD pro trénování bojového umění. V prokremelských médiích se pravidelně objevují klipy nebo snímky Putina v judistickém úboru, Putina vysvlečeného do půli těla na koni, či Putina s puškou po skolení tygra.

Putinova obratnost v judu je pak vysoce hodnocena s ujišťováním, že ho nikdo nenechává vyhrát. "Má psychiku vítěze," říká o premiérovi vedoucí judistické školy Georgij Kukoverov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám