Hlavní obsah

Jste verbež páchající zločin proti své zemi, kritizoval řecký ministr 79 zadržených žhářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už přes měsíc bojují v Řecku s rozsáhlými lesními požáry, které sužují zemi. Jen za tento týden jim podlehlo nejméně dvacet lidí. Tamní policie kvůli podezření ze žhářství zadržela 79 lidí. Ministr pro civilní obranu Vassilis Kikilias jedince, kteří úmyslně zakládají požáry, označil za verbež.

Foto: Profimedia.cz

Řecký ministr pro civilní obranu Vassilis Kikilias

Článek

Kikilias uvedl, že se žháři pokusili založit další požáry nedaleko Parnithy, což je hustě zalesněné pohoří severozápadně od Atén.

„Pácháte zločin proti vlastní zemi. Žhářská verbež zakládá ohně ohrožující lesy, majetek, ale především lidské životy. Tohle vám neprojde, najdeme vás a budete se zodpovídat,“ komentoval ministr.

Mluvčí řecké vlády Pavlos Marinakis televizní stanici ERT prozradil, že v souvislosti s požáry bylo zadrženo 140 lidí, 79 případů se týká žhářství. S plameny mezitím bojují stovky hasičů včetně těch z České republiky, kteří do Řecka vyrazili před několika dny.

V Řecku se šíří požáryVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Podle evropského komisaře pro humanitární pomoc a řešení krizí Janeze Lenarčiče se rozsáhlý požár, jenž vypukl minulou sobotu poblíž přístavního města Alexandroupole, stal největším v historii Evropské unie.

Požáry zuří také na již zmiňované Parnithě a začátkem týdne byla poblíž Evrosu na severovýchodě Řecka nalezena těla 19 lidí. Předpokládá se, že migrantů.

Letní požáry jsou v Řecku běžné, zvyšuje se ale jejich četnost a intenzita, což vědci spojují se změnou klimatu. Minulý měsíc byly tisíce lidí nuceny uprchnout před plameny na řeckém ostrově Rhodos.

Bojíme se, ale hasit musíme, řekl řecký dobrovolník reportérovi Novinek. V akci jsou už i Češi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám