Hlavní obsah

„Jsme tu, abychom pobodali bílé lidi.“ Gang vtrhl ve Francii na oslavu a ubodal šestnáctiletého chlapce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ubodání šestnáctiletého chlapce po útoku gangu na vesnické taneční zábavě otřáslo celou Francií. Útočníci navíc zranili množství dalších lidí, dva z nich zůstávají v kritickém stavu. Padají i slova o protibělošském rasismu, ačkoliv policie celý incident stále vyšetřuje. Po nedělním útoku ve vesnici Crépol na jihovýchodě Francie bylo zatím zatčeno devět lidí. Zabitého Thomase vyšlo ve středu do ulic uctít šest tisíc lidí.

Foto: Profimedia.cz

Květiny před tanečním sálem na místě útoku

Článek

K děsivému útoku došlo v neděli kolem druhé hodiny ranní, kdy se gang zhruba deseti násilníků s noži snažil proniknout na soukromou oslavu. Když byli zastaveni, rozpoutali teror, vylíčil regionální web ACTU17 s tím, že zraněn byl i člen ochranky, který proti útočníkům zasahoval. „Jsme tu, abychom pobodali bílé lidi,“ křičel přitom podle svědka citovaného listem Le Dauphiné jeden z útočníků.

Na sociálních sítích mezitím začala kolovat hrozivá videa, která údajně tento útok zachycují.

„Sedm lidí severoafrického původu bylo zatčeno v Toulouse, někteří mají francouzské občanství, včetně hlavního podezřelého,“ citoval poté na sociální síti X magazín Valeurs Actuelles nejmenovaný soudní zdroj. Dodal, že další dva podezřelí byli později zatčeni ve městě Romans-sur-Isère. Hlavnímu podezřelému je 20 let, tři z devíti zatčených jsou neplnoletí - je jim 16 let, informovala stanice France 3.

Matka zastřeleného mladíka vedla pietní průvod. Akce přerostla v násilnosti

Evropa

„Nepřišli se bavit, ale ublížit,“ řekla starostka Crépolu Martine Lagutová. „Byly tam děti ve věku 16, 17 let z okolních vesnic. Rodiče si je už přišli vyzvednout, ale někteří se ocitli ve špatnou dobu na nesprávném místě,“ popsala. „Už odcházeli a tito lidé tam přišli s noži, aby je napadli,“ dodala starostka.

Foto: Profimedia.cz

Příbuzní zabitého Thomase v čele pietního shromáždění

Uctít památku šestnáctiletého Thomase, který byl členem místního rugbyového klubu, vyšlo ve středu ve městě Romans-sur-Isère šest tisíc lidí, informovala televize France 3. „Tento útok poznamenal nás všechny,“ řekl tentýž den v projevu francouzský prezident Emmanuel Macron, který smrt chlapce označil za „strašnou vraždu“.

Foto: Profimedia.cz

Pietní shromáždění ve městě Romans-sur-Isère

Tématu se nepřekvapivě chopili i nacionalističtí politici. „Jsme svědky organizovaných útoků vycházejících z řady kriminogenních předměstí, v nichž operují ozbrojené milice,“ reagovala v rozhovoru s magazínem Valeurs Actuelles Marine Le Penová, která je nejznámější tváří strany Národní sdružení.

Bývalý krajně pravicový prezidentský kandidát Eric Zemmour už v pondělí na sociální síti X psal o „skutečném každodenním džihádu, kterému jsou Francouzi vystaveni“. Zároveň pro srovnání připomněl, že smrt mladíka Nahela během policejní kontroly na pařížském předměstí vedla na konci června k několika nocím nepokojů po celé zemi.

Mladík ve Francii zabil nožem učitele. Země vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem

Evropa

Reklama

Související témata:
Crépol

Výběr článků

Načítám