Hlavní obsah

Jsem matka, brání se ruská zmocněnkyně mezinárodnímu zatykači

Jsem matka, a to mluví za vše. Těmito slovy reagovala Ruska Marija Lvovová-Bělovová na otázku, zda je válečný zločinec. Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) na ni vydal zatykač vůli organizování únosů ukrajinských dětí do Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Marija Lvovová-Bělovová

Článek

Lvovová-Bělovová je ruská zmocněnkyně pro práva dětí a netají se tím, že děti z Ukrajiny do Ruska odváží. Sama dokonce adoptovala patnáctiletého chlapce, který byl do Ruska odvezen z Mariupolu.

„Jsem matka, a to mluví za vše. Jaký já jsem válečný zločinec, o čem to mluvíte?“ odpověděla na otázku redaktorky amerického serveru Vice News, která se jí právě na zatykač dotazovala.

Lvovová-Bělovová prohlásila, že část ukrajinského Donbasu, odkud byly děti odváženy, stejně nepatří Ukrajině, ale Rusku, které regiony za své území samovolně prohlásilo loni těsně před vpádem na Ukrajinu.

„Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika nebyly ukrajinské, byly uznány naším státem jako nezávislé republiky,“ sdělila.

Už dříve v besedě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem přiznala, že „adoptovala“ 15leté dítě z Donbasu.

„Teď vím, jaké to je být matkou dítěte z Donbasu. Složité. Ale máme se velmi rádi,“ uvedla. Podle informačního kanálu Nexta je tímto dítětem chlapec Filip, kterého ruské úřady vyvezly z Mariupolu loni v květnu společně s dalšími 30 dětmi.

Spolu s Bělovovou byl zatykač ICC vydán i na ruského prezidenta Vladimira Putina. Taktéž za to, že se zapojil do nuceného odvozu ukrajinských dětí do Ruska.

Žena, která odváží z Ukrajiny do Ruska děti, je na své činy pyšná

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám