Hlavní obsah

Johnsona drtí fotka nemocného hocha ležícího na podlaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátce před předčasnými parlamentními volbami britské vládní konzervativce u veřejnosti výrazně poškodil snímek nemocného chlapce, který musel v nemocnici ležet několik hodin na podlaze, protože všechna lůžka byla obsazená.

Foto: Profimedia.cz

Jack Williment-Barr ležel několik hodin na studené podlaze nemocnice v Leedsu s podezřením na zápal plic

Článek

Fotografie čtyřletého Jacka Willimenta-Barra se v pondělí objevila na titulní stránce levicového bulvárního listu The Daily Mirror. Podle jeho matky chlapce do nemocnice v Leedsu minulý týden převezli, protože lékař se domníval, že může mít zápal plic. Dítě prý nejdříve dostalo vše potřebné, po několika hodinách ale lékaři jeho postel přidělili jinému pacientovi, takže hoch „byl nucen více než čtyři hodiny ležet na studené podlaze“.

Premiér vzal novináři mobil

Její syn prý navíc po hodinách na podlaze nedostal hned lůžko, nýbrž dalších pět hodin – do tří do rána – strávil na vozíčku. S fotkou nemocného dítěte na zemi konfrontoval Johnsona reportér televize ITV. Novinář mu snímek ukazoval na svém mobilním telefonu, předseda vlády se na něj ale nechtěl dívat a přístroj mimo záběr kamery vzal a schoval do kapsy.

Johnsonův poslední trumf: Na voliče apeluje skečem z komedie Láska nebeská

Evropa

Když na to reportér upozornil, Johnson se na fotku přece jen podíval, označil ji za „otřesnou“ a omluvil se „rodině a všem, které potkala u NHS (britský systém státní zdravotní péče) strašná zkušenost“. Zopakoval také slib Konzervativní strany o „obrovských investicích“ do NHS a na pozdější tiskové konferenci avizoval generální rekonstrukci nemocnice v Leedsu.

Opozice ho však za přešlap rozcupovala. „Na náležité financování NHS měli toryové devět let,“ reagoval lídr labouristů Jeremy Corbyn. „Je to ostuda. Musíme skoncovat se šetřením a investovat do našich veřejných služeb,“ zdůraznil.

Foto: Profimedia.cz

Lídr labouristů Jeremy Corbyn využil fotografii v kampani.

„Je jasné, že ho to vůbec nezajímá,“ přidal se Jon Ashworth, stínový ministr zdravotnictví. „Ve chvíli, kdy stojí tváří v tvář dopadům neschopnosti své vlády dostatečně financovat NHS, se Boris Johnson rozhodl odvrátit zrak,“ dodal mluvčí liberálních demokratů Tim Farron.

Konzervativci zatím vedou

Konzervativci si v posledních týdnech udržují v průzkumech náskok před labouristy zhruba deseti procent hlasů, podobné aféry na poslední chvíli ale mohou kartami významně zamíchat i vzhledem k tomu, že zhruba dvacet procent voličů zůstává stále nerozhodnutých.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Borise Johnsona vyzvala, aby si pořídil kartáč na vlasy

Hlavním tématem kampaně byl chystaný odchod Británie z Evropské unie, který je teď naplánován na 31. ledna příštího roku. Johnson slíbil, že pokud v zítřejších volbách získá v Dolní sněmovně absolutní většinu, zemi do tohoto data z Unie bez dalších odkladů vyvede.

Reklama

Výběr článků

Načítám