Hlavní obsah

Je tohle Johnsonův konec? Netřeba čekat na policii, stojí v závěru vyšetřování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Za „těžko obhajitelné“ označila dlouho očekávaná vyšetřovací zpráva Kabinetního úřadu chování vládních činitelů v době lockdownu. Přímo v sídle premiéra v Downing Street 10 se v době pandemických opatření konalo několik večírků, seancí a kvízů. „Závažné ignorování pravidel, jejichž dodržování se od občanů očekávalo,“ napsala vrchní státní úřednice Sue Grayová.

Foto: Profimedia.cz

Borise Johnsona opět ohrožují skandály

Článek

Kvůli nezávislému vyšetřování policie ale nemůže zveřejnit vše, co zjistila.

„Přinejmenším některá z těchto shromáždění představují závažné nedodržení nejen vysokých standardů, které se očekávaly od osob pracujících ve vládě, ale také standardů, které se očekávaly od celého britského obyvatelstva v této době,” píše se ve zprávě.

Dokument je nečekaně stručný. Důvod je však naznačen přímo v textu. Grayová explicitně uvádí, že se při vyšetřování dozvěděla velké množství informací, které ale zatím nesmí zveřejnit kvůli stále probíhajícímu vyšetřování Metropolitní policie. Právě ta totiž Grayovou požádala, aby některé citlivé materiály ze zprávy zatím vynechala.

Z těchto událostí lze vyvodit významné poučení, kterým se musí neprodleně zabývat celá vláda. Netřeba čekat na závěry policejního vyšetřování.
Vyšetřovací zpráva Sue Grayové

„Zajistím proto bezpečné uložení a úschovu všech získaných informací do doby, než budou dále potřeba,” napsala.

Večírky v sídle Johnsona už začíná vyšetřovat i londýnská policie

Evropa

„V různých obdobích docházelo k selhání vedení a úsudku na různých místech premiérovy kanceláře a úřadu vlády. Některé události se vůbec neměly uskutečnit. Jiné se zase neměly konat tak, jak se staly,” kritizuje Grayová.

Policie zkoumá 12 večírků

Grayová ve zprávě uvádí také informace, které veřejnost dosud neměla. V posledních dnech prošetřovala 16 problematických večírků, z čehož 12 je aktuálně předmětem policejního vyšetřování.

„Z těchto událostí lze vyvodit významné poučení, kterým se musí neprodleně zabývat celá vláda. Netřeba čekat na závěry policejního vyšetřování,” uzavírá Grayová.

Žena, která může skoncovat s Johnsonem

Zahraniční

Johnson by měl ještě v pondělí večer dorazit do parlamentu, kde bude čelit palbě otázek poslanců.

Vyšetřovací zpráva Sue Grayové je naprosto klíčová pro další budoucnost Johnsona. Ten se ocitl pod kritikou nejen opozičních labouristů, ale také konzervativců. Většina z nich ale uvedla, že se zdrží hodnocení, dokud nedostane do ruky vyšetřovací zprávu.

Britská vláda kvůli skandálům údajně vydírá vlastní poslance

Zahraniční

Po jejím přečtení by poslanci mohli vyjádřit Johnsonovi nedůvěru. Činí tak dopisy, které předloží předsedovi výboru konzervativních soukromých členů (známé jako 1922 Committee - výbor z roku 1922). K vyvolání hlasování o nedůvěře je potřeba 54 dopisů. Konzervativců je ve sněmovně celkem 360.

Kauza s večírky v Downing Street je v Británii hodně sledovaná. Zaprvé se jich mělo uskutečnit více a zadruhé se konaly v době přísných protikoronavirových opatření, kdy se Britové nesměli stýkat v uzavřených prostorech s lidmi mimo svůj vlastní domov.

Reklama

Výběr článků

Načítám