Hlavní obsah

Johnson s Corbynem mají odvoleno. Britové se baví fotkami psů u hlasovacích místností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Potřetí za posledních pět let jdou Britové rozhodovat o své budoucnosti k volebním urnám. Čtvrteční hlasování rozhodne o složení Dolní sněmovny a budoucnosti Spojeného království v souvislosti s odchodem země z Evropské unie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boris Johnson přišel volit i se psemVideo: Reuters

 
Článek

Svůj hlas do urny už vložili i dva největší kandidáti na post příštího britského premiéra – konzervativec Boris Johnson a labourista Jeremy Corbyn. Zatímco Johnsona přišel „podpořit“ jeho pes Dilyn, Corbyna vítala skupina jeho příznivců.

V Glasgow svůj hlas odevzdaly také předsedkyně liberálních demokratů Jo Swinsonová a šéfka Skotské národní strany Nicola Sturgeonová.

Ve Velké Británii odstartovaly předčasné volby

Evropa

I když jde ve volbách o hodně, najdou si Britové čas i na zábavu. Fotka Johnsona se psem rozpoutala na sociálních sítích diskusi s hashtagem „dogsatpollingstations“, ve které se Britové chlubí svými čtyřnohými mazlíčky, kteří „přišli volit“ společně se svými majiteli. Někteří lidé dokonce přijeli k volbám na koních.

Ve skotském North Lanarkshire se volby neobešly bez zatýkání. Policie tam zadržela muže, který přinesl „podezřelé zařízení“. Hlasování pak přemístila do jiné místnosti a na chvíli evakuovala lidi v okolí.

Hned ráno se po celé zemi tvořily fronty v okolí volebních místností, přestože Britům počasí ve čtvrtek nepřeje. Déšť by měl trvat celý den, přičemž nejhorší situace má panovat kolem 18:00, kdy má v Londýně dopadnout 5,2 milimetru srážek za hodinu.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Boris Johnson (vlevo) a Jeremy Corbyn už vhodili svůj hlas do volebních uren.

Britové hlasují pouze jeden den, volební místnosti se otevřely ve čtvrtek v 7:00 ráno (8:00 SEČ) a uzavřeny budou ve 22:00 (23:00 SEČ). Hned poté britské televize zveřejní povolební průzkum. První skutečné výsledky by měly být známy přibližně o půlnoci.

Hlavním tématem čtvrtečních voleb je brexit. Tři nejsilnější strany na něj mají odlišný názor. Konzervativci by rádi z EU odešli v lednu, labouristé chtějí vyjednat novou dohodu a liberální demokraté preferují, aby Británie v Evropské unii zůstala.

Reklama

Výběr článků

Načítám