Hlavní obsah

Johnson má psát premiérské memoáry, jaké nemají obdoby

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expremiér Boris Johnson (58) podepsal smlouvu o vydání pamětí na své působení ve funkci šéfa britské vlády. Dohodl se na tom s knižním vydavatelstvím HarperCollins Ruperta Murdocha, které mu podle deníku The Daily Telegraph slíbilo milionový honorář.

Foto: ČTK

Boris Johnson naposledy v roli premiéra

Článek

Jak oznámila ředitelka nakladatelství Arabella Pikeová, mají to být „premiérské memoáry, jaké nemají obdoby“. Dodala, že se těší na spolupráci s Johnsonem.

Kniha má zahrnovat jeho působení od referenda o britském členství EU roku 2016 a od jeho jmenování ministrem zahraničí přes parlamentní „války o brexit“ až po jeho nástup do čela vlády v roce 2019.

Poté má popsat své volební vítězství v roce 2019, vystoupení Británie z Unie rok poté a reakci vlády na pandemii covidu či ruskou invazi na Ukrajinu. Johnson zachytí i svůj pád, o nějž se loni postarali jeho vlastní poslanci.

Na knize má začít pracovat ještě letos, až dokončí svůj značně opožděný životopis Williama Shakespeara. Daily Telegraph spekuluje, že dostane zálohu přesahující milion liber (27 mil. Kč), ale že celkový honorář nebude 4,6 milionu liber, které dostal za paměti labouristický expremiér Tony Blair (69).

Johnson si po odchodu z Downing Street vydělal miliony

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám