Hlavní obsah

Jeřáby zvedají ze dna loď Bulgarija, kde zahynulo 114 lidí. Hrozí, že lana prasknou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kazaň

Vrak výletní lodi Bulgarija, na jejíž palubě zahynulo nejméně 114 lidí, začaly v pátek vyzvedávat obří plovoucí jeřáby ze dna Volhy pod Kazaní. Po více než týdenních přípravách plovoucí jeřáby odtrhly trup od bahnitého dna a postupně jej zdvíhají. Nad vodou se objevila jen střecha můstku s anténami.

Článek

Práce podle členů operativního štábu postupují velice pomalu z obavy, že by lana a čtyři závěsy nemusely zátěž vydržet. V plánu je vyzdvihnout loď na úroveň vrchní paluby, aby se mohl utěsnit trup. Z něj se pak odčerpá voda a loď bude přepravena do plovoucího doku. Tam ji budou zkoumat odborníci, kteří mají zjistit příčiny nejhoršího říčního lodního neštěstí v Rusku od roku 1983.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, ČTK

Úřady zatím potvrdily smrt 114 lidí. Loď šla ke dnu tak rychle, že se zachránilo jen 79 osob. Pohřešováno je osm lidí. [celá zpráva]

Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Lodní jeřáby na místě katastrofy na Volze

V souvislosti s potopením lodi vyšetřovatelé zatím obvinili čtyři lidi - ředitelku společnosti, která loď měla pronajatu k turistickým výletům, inspektora, který plavidlo schválil do provozu, a kapitány dvou lodí, které propluly kolem místa neštěstí bez poskytnutí pomoci.

Loď plula z Bolgaru do Kazaně.

Loď Bulgarija

Bulgarija se tradičně plavila mezi Volhou a Donem. Jednalo se o starý typ ruské říční lodi, vyrobena však byla v Československu v loděnicích Komárno.

Měřila 80,2 m na délku, 14 m na šířku a mohla plout rychlostí až 20,5 km/h.

Loď pro 140 cestujících a 33 členů posádky byla rozdělena na dvě paluby, kde se mimo jiné nacházely restaurace, herna pro děti či solárium.

Loď postavená v roce 1955 v bývalém Československu byla ve špatném stavu, jeden z motorů jí nefungoval a už při vyplutí se nakláněla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám